Nina WeijersAlmere

Niña Weijers schrijft een boek in Almere: ‘Het wordt misschien wel true crime’

null Beeld
Beeld

Almere is gewaarschuwd. Niña Weijers wordt de vierde gastschrijver van de stad. Vanaf 1 september zit ze er in een appartement op elfhoog aan het Weerwater.

Ally Smid

Stephan Sanders, Renate Dorrestein en Redmond O’Hanlon gingen haar voor. Zij schreven er eerder aan een boek dat in deze stad gesitueerd was. Schrijver en de Groene-columnist Niña Weijers (33) is de vierde ‘writer in residence’ van Almere.

Weijers vertelt aan de telefoon dat ze ook best een tijd in Berlijn of Parijs had willen zitten, maar ze vindt Almere ‘een spannende, want onontgonnen plek, die nog niet zo verliteratuurd is’. Vandaar dat Almere auteurs ook zo met open armen ontvangt. Daar moet geschiedenis worden geschreven.

Toen haar komst op de nieuwjaarsreceptie van Almere werd aangekondigd, werd Weijers meteen door vijftig mensen uitgenodigd om te komen eten. “Zoals bij Annemarie Jorritsma, de vroegere burgemeester van Almere, heel leuk”, vertelt ze. “Iedereen was heel open en nieuwsgierig naar mij.”

In een half jaar lukt het Weijers zo vast zich de stad eigen te maken. “Ik heb me ook al opgegeven voor zwemles in open water, zodat ik in die plas voor mijn huis, het Weerwater, kan oefenen. Ik hoop dan tot mijn vertrek eind februari door te kunnen zwemmen in een wetsuit.”

Hoe dan ook, het resultaat van haar verblijf zal geen boek worden om veilig in weg te kruipen. Dat zijn we ook niet van haar gewend. Eerder wordt het iets met ongemak, en wellicht thriller-achtige wendingen. Zelf denkt ze zelfs aan een true crime-boek. “Ik zou tijdens mijn verblijf best een moord willen oplossen. Iets wat ik eigenlijk niet durf, iets engs”, vertelt ze.

De politie is gewaarschuwd.

Weijers werd eerder door Trouw geprezen om haar stilistische bravoure en mensenkennis. Tot deze zomer zat ze vijf jaar in het Amsterdamse Witsenhuis, waar haar roman ‘Kamers, antikamers’ tot stand kwam. Daarvoor was ze gastschrijver op de Vrije Universiteit en eerder in Maastricht op de Jan van Eyck Academie. In 2014 kwam bij uitgeverij Atlas Contact haar debuutroman ‘De consequenties’ uit waar ze de Opzij Literatuurprijs en de Anton Wachterprijs mee won.

Lees ook:

Niña Weijers legt een fundamentele menselijke ambitie bloot: de behoefte om zichzelf te begrijpen

De tweede roman van Niña Weijers is niet altijd helder. Maar zoals de Romeinen al zeiden: ook al ontbreken de krachten, toch valt de wil te prijzen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden