null Beeld

FilmrecensieDo Not Hesitate

Nederlandse Oscarinzending overtuigt niet echt

Do Not Hesitate
Regie: Shariff Korver. Met Joes Brauers, Tobias Kersloot, Spencer Bogaert.
★★★

Ronald Rovers

Als je iets toe wilt voegen aan de canon van oorlogsfilms die over de waanzin en onvermijdelijke escalatie van strijd gaan, moet je van goeden huize komen. Kubricks Full Metal Jacket, Coppola’s Apocalypse Now. De lijst is lang en de lat ligt hoog.

De poging van Shariff Korver om dat met de Nederlandse Oscarinzending Do Not Hesitate te doen, is bewonderenswaardig. Jonge acteurs, een veel bescheidener budget dan die andere films: een pittige opgave om dan indruk te maken op je publiek. Wijselijk koos Korver voor een minimalistische setting en maakte hij mooi gebruik van een aantal filmische middelen, zoals muziek.

In een niet nader genoemd land in het oosten – laten we zeggen Afghanistan – strandt een groep militairen met een kapotte truck in de bergen. Wanneer een van hen per ongeluk een geit doodt en de jonge eigenaar verhaal komt halen, begint de situatie langzaam te ontrafelen.

De jongen laat zich niet afkopen en blijft in de buurt, ook als er nog maar drie militairen overblijven, nadat het andere deel van de groep tijdens een patrouille verdwijnt. Als hulp op zich laat wachten en het water opraakt, lopen de spanningen op, zowel tussen de soldaten onderling als met de jongen, die steeds agressiever wordt.

De jongen laat zich niet afkopen. Beeld
De jongen laat zich niet afkopen.

Echt overtuigen doet de film helaas niet. Want is het een karakterstudie, ga je denken door de minimale setting? Nee, daarvoor blijven de personages te vlak. Erik die als officier alleen maar twijfelt, Thomas die zich alleen maar luidruchtig blijft verzetten tegen Eriks keuzes, Roy die als personage helemaal niet uit de verf komt.

Door dat gebrek aan reliëf is een scène op de dansvloer, waarin ze hun pijn over de situatie onhoorbaar onder de beukende housemuziek door schreeuwen, een beetje potsierlijk. Het stoort ook dat de gevechten licht geforceerd voelen.

Do Not Hesitate werkt beter als je bedenkt dat de personages voor iets groters staan. Voor realisme versus idealisme, zoals Thomas het verwoordt. Voor de constatering dat oorlog alles perverteert, ook de meest gewetensvolle militair. Geen grootse nieuwe inzichten, maar ze geven de film wel gewicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden