RecensieFilm
‘Nayola’ schetst een tragedie van een familie die totaal verscheurd raakte
Nayola
Regie José Miguel Ribeiro
★★★★
De openingsfilm van het Kaboom Animation Festival dat van 24 maart tot 2 april in Utrecht en Amsterdam plaatsvindt, is het aangrijpende Portugese Nayola. De film vertelt in twee tijdlijnen het verhaal van drie generaties vrouwen die de last moeten dragen van de oorlogen die het land de afgelopen eeuw teisterden. Eerst was er de Onafhankelijkheidsoorlog met de koloniale bezetter Portugal. Toen de Portugezen in november 1975 eindelijk vertrokken, brak er een burgeroorlog uit die tot 2002 duurde. De film is gebaseerd op het toneelstuk De zwarte doos van de Angolese theatermaker José Eduardo Agualusa en de Mozambikaanse schrijver Mia Cauto.
Maar ook na 2002 bleef het onrustig, laat de film zien. De jongste van de drie vrouwen in de film, de strijdbare rapper Yara, wordt achtervolgd door ordetroepen omdat ze in haar rapteksten kritisch is op het regime. Achter haar activisme schuilt een grote pijn. Haar moeder Nayola heeft ze nooit gekend, want die vertrok toen Yara twee was om Yara’s vader te zoeken. Sindsdien woont ze bij haar grootmoeder, een grote sterke vrouw wier echtgenoot een halve eeuw eerder door de Portugezen is vermoord.
De film mixt realisme en intieme scènes hier en daar met mythische taferelen, vooral in de delen waarin we Nayola over de slagvelden zien dwalen, wanhopig over de slinkende kans om haar geliefde levend terug te vinden. Met veel sfeer en fantastische muziek schetst Nayola de tragedie van een familie die totaal verscheurd raakte.
Nayola is vanaf 13 april door het hele land in de bioscopen te zien