null Beeld

De leestip vanNadia de Vries

Nadia de Vries tipt Walvismuziek: ‘Dit boek heeft mijn leven gered’

Nadia de Vries (1991) staat met haar debuutroman De bakvis (2022) op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Eerder schreef zij drie Engelstalige dichtbundels en het non-fictieboek Kleinzeer (2019).

Nadia de Vries

Wat ik nu lees

Ik houd van korte, intense ­boeken. Ik heb net The English Understand Wool van Helen ­DeWitt uit, een novelle over een zeventienjarig meisje dat na de dood van haar moeder een dubieus boekcontract ondertekent. De volgende op de stapel is Kick the Latch van Kathryn Scanlan, een fragmentarische roman over een vrouw die met racepaarden werkt.

Waar ik steeds naar terugkeer

She’s Come Undone van Wally Lamb, in het Nederlands uit­gegeven als Walvismuziek. Dit boek kwam op mijn pad in mijn puberteit, toen ik erg met ­mezelf in de knoop zat en, hoe dramatisch het ook klinkt, ik denk dat dit boek werkelijk mijn ­leven heeft gered.

De hoofdpersoon, Dolores Price, is wat mij betreft de beste vrouwelijke hoofdpersoon ooit door een man geschreven. Wally Lamb groeide op in een gezin vol meisjes en werkte tien jaar als schrijfdocent in een vrouwengevangenis, en dat kun je aan zijn personages echt ­merken: al zijn vrouwen zijn ­gelaagd, en daardoor realistisch. Dolores voelt als een vriendin voor mij. Ik herlees het boek elke vijf jaar, om weer even opnieuw bij haar te zijn.

Waar ik me op verheug

Volgende maand verschijnt Heks! Heks! Heks! van Jente Posthuma. Ik ben een groot fan van Posthuma’s literaire stem, die zowel stilistisch precies als droogkomisch is. Haar nieuwe boek gaat over de mythologische verbeelding van de vrouw en hoe deze zich tot de werkelijkheid verhoudt. Ik ben er erg benieuwd naar.

Wekelijks tipt een schrijver of (beroeps)lezer drie favoriete boeken

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden