null Beeld

BoekrecensieKinderboek

Na haar droomdebuut ‘Lampje’ schrijft Annet Schaap nu een overrompelend sprookjesboek

Het zal je debuut maar zijn: juichende recensies, meer dan 130.000 exemplaren verkocht, alle grote kinderboekenprijzen in ons taalgebied gewonnen, in 22 landen verschenen en ook daar meermaals bekroond. Maar nu is er De Meisjes.

Bas Maliepaard

Het droomdebuut was van Annet Schaap met haar fenomenale avontuur Lampje (2017). Erna verscheen het mooie korte verhaal De boom met het oor, maar met haar sprookjesbundel De Meisjes bewijst Schaap definitief dat ze geen one hit wonder is.

In Lampje refereerde ze al aan Andersen, in dit fraai uitgevoerde boek, met robuuste zwart-wit scraperboard-illustraties van Schaap zelf, zet ze op magistrale wijze zeven bekende sprookjes van Grimm en Perrault naar haar hand.

Verwacht geen hervertellingen; Schaap put uit de sprookjes voor wat ze nodig heeft om haar eigen, gelaagde verhalen te vertellen, over dappere, verlangende, eigenzinnige meisjes. De sprookjes spelen in het nu of in een onbestemd verleden, zijn soms grimmig, dan weer melancholiek, soms geestig en geregeld maatschappijkritisch.

Een wandelend stoplicht voelde Roodkapje zich

Zo leidt Roodkapje tot een verhaal over hoe krampachtig we gevaar uit ons leven proberen te bannen. Een meisje mag bij hoge uitzondering alleen naar oma, nadat het haar moeder niet is gelukt om online boodschappen voor de oude vrouw te bestellen. ‘Haar moeder had erop gestaan dat ze haar vuurrode regenjas zou dragen, met de reflecterende strepen op armen, rug en capuchon. Een wandelend stoplicht voelt het meisje zich.’ Ondertussen lezen we vanuit de wolf hoe zijn bos met schrikdraad is omheind en hem elk natuurlijk wolvengedrag onmogelijk is gemaakt.

Hans en Grietje wordt een ontroerend én scherp hedendaags sprookje over volwassenen die hun eigen belang boven dat van kinderen stellen, over twee meisjes en hun vader, die opgaat in zijn werk en guller is ‘met cadeautjes dan met zichzelf’.

Vaak gaat het in de bundel ook over zusjes, van wie er één aantrekkelijk en sympathiek wordt gevonden en alle aandacht krijgt, terwijl de ander serieus, minder mooi, soms bozig en jaloers is, zoals in de huiveringwekkende variatie op Blauwbaard.

Maar wat de verhalen nog het meest bindt is de verrukkelijke vertelstem van Schaap, vol beeldende zinnen. Of het nu gaat om zoenen met een kikker (‘Breedbekkig. Groen. Zacht ook wel.’), een huis ‘waar het hele leven ligt te wachten tot het zondag is’ of voetstappen op vloertegels die ‘een stippellijn van geluid’ door de gang trekken.

Het is sprankelend, sfeervol en meeslepend: een genot om te lezen.

null Beeld

Annet Schaap
De Meisjes – Zeven sprookjes
Querido; 249 blz. € 14,99
Vanaf 10 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden