Boekrecensie Thriller

Moord op een ‘zeikwijf’

Beeld ANP

De Zweedse thrillerauteur Maria Adolfsson situeert nieuwe roman in het fictieve Doggerland .

Erger kan bijna niet: op de ochtend na het jaarlijkse oesterfeest wordt inspecteur Karen Eiken Hornby wakker naast haar baas. Ze is stomdronken bij hem in bed beland terwijl ze eigenlijk een hekel aan hem heeft. Sinds deze Jounas Smeed de afdeling van de rijkspolitie van de Doggereilanden heeft overgenomen zijn denigrerende opmerkingen over vrouwen gemeengoed geworden.

Karen sleept zich naar huis maar krijgt weinig kans haar roes uit te slapen. Ze wordt wakker gebeld vanwege een moord en benoemd tot hoofd van het onderzoeksteam. Nog erger, het slachtoffer blijkt de ex-vrouw van haar baas bij wie ze net uit bed is gestapt. Ze kan ook het tijdstip van overlijden mede helpen bepalen want op haar rit naar huis heeft ze de vrouw zien lopen.

Dan mag ze haar baas gaan verhoren.

Adolfsson situeert haar thriller in Doggerland, drooggevallen stukken grond in het zuidelijke deel van de Noordzee. Hierdoor werden Nederland, Noord-Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbonden. Maar dat was in de IJstijd. Het gebied verdween onder zee. De laatste bewoner was een wolharige mammoet. Het geeft de schijfster de vrijheid het land een eigen sfeer mee te geven. Ruig, winderig maar de mensen hebben humor. (Onlangs publiceerden Julia Blackburn en Ben Smith ook boeken over Doggerland).

Hoofdpersoon Karen woont in het oude huis van haar grootmoeder, alleen en met een verdrietig verleden. Het slachtoffer Susanne Smeed werd ronduit gehaat in de gemeenschap. Algemeen oordeel: het was een ‘zeik­wijf’. Ze maakte met iedereen ruzie. Over bussen die met draaiende motor stilstonden, over verkeersdrempels, over de windmolens. Dat ze met de rijke erfgenaam Jounas Smeed trouwde was vooral te danken aan haar looks en een snelle zwangerschap. Susanne Smeed was een verbitterd en onaangenaam mens, maar dat is niet genoeg reden om iemand de hersens in te slaan, concludeert Karen. En hoe wordt iemand eigenlijk zo?

Terwijl het onderzoek zich voortsleept, wordt teruggeblikt op de jeugd van Susanne die ze in de jaren zeventig doorbracht in een soort commune op het eiland. Die terugblikken hadden wat mij betreft wel langer gemogen. Heerlijk subtiel en vilein wordt de ‘alles moet kunnen’ sfeer in de commune geschetst. Ook de ontknoping van dit moordmysterie is ijzersterk.

‘Misleiding’ is de eerste van een serie rond Karen Eiken Hornby. Voor een robuuste Scandinavische thriller in een fictief land zit je bij Maria Adolfsson goed.

Maria Adulfsson

Misleiding - Doggerland

Vert. Elina van der Heijden. Luitingh-Sijthoff; 320 blz. € 17,50

TIPS: 

Arrowood

Sherlock Holmes’ armlastige collega William Arrowood probeert het hoofd boven water te houden door minder lucratieve zaken aan te nemen. Arrowoods hulp wordt ingeroepen door de ouders van de zwakbegaafde Birdie. Sinds het meisje is getrouwd hebben ze niets meer van haar gehoord. Niets klopt in deze zaak. De ouders doen vreemd. Birdie wordt gevonden maar wil niet naar huis. Op de boerderij van de familie van haar man wonen verwaarloosde zwakbegaafden en er is een eng krankzinnigengesticht in de buurt. En dan is er nog de ergernis over die vermaledijde Sherlock Holmes. Arrowood helpt de arrogante speurder steeds maar krijgt daar nooit de credits voor. Zeer onderhoudend dit 2e Arrowoodmysterie.

De Moordput

Mack Finlay

Harper Collins; 448 blz. €18,99

Dresden

Het luchtalarm zwijgt geen dag meer in de laatste dagen van het nazi-regime in Dresden.Terwijl de inwoners vluchten naar de schuilkelders worden vrouwen gruwelijk verminkt en vermoord. Rechercheur Max Heller blijft jagen op de moordenaar. Waarom, vragen collega’s zich af. De mensen sterven als vliegen in de stad. Dan komt in de nacht van 13 op 14 februari 1945 het grote bombardement. Door de luchtdruk ontstaat een vuurstorm, die zo sterk is dat mensen worden opgetild en de vlammen in worden gezogen. Zeker 25.000 mensen komen om. Heller blijft zoeken naar ‘zijn’ moordenaar omdat het moet, omdat het zijn werk is. Een thriller die je bijblijft.

Frank Goldammer

De Vuurstrijd

Cargo; 336 blz. €19,99

Lees ook:

Terug naar de Noordzee voordat ze Noordzee was

Een memoir en een roman over de nietigheid van de mens tegenover de onoverwinnelijke natuur: Julia Blackburn's  ‘Lied van de tijd’ en Ben Smith's ‘Doggerland’. Een recensie van Hanna de Heus

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden