null Beeld

FilmrecensieNudo Mixteco

Mixteekse vrouwen weren zich voorzichtig in het knappe mozaïek ‘Nudo Mixteco’

Nudo Mixteco
Regie Ángeles Cruz
Met Sonia Couoh, Noé Hernández en Myriam Bravo
★★★★

Belinda van de Graaf

Maria keert terug naar haar Mexicaanse geboortedorp San Mateo om haar moeder te begraven. Ze treft haar jeugdliefde weer, die inmiddels een alleenstaande moeder is. De vrouwen slapen met elkaar, in het geheim, want in de kleine Mixteekse gemeenschap is homoseksualiteit taboe. Maria’s vader wil zelfs niks meer met zijn dochter te maken hebben.

Regisseuse Ángeles Cruz groeide zelf op in een traditionele, inheemse gemeenschap in het zuiden van Mexico. Je voelt aan alles dat ze weet waar ze het over heeft. Vernuftig verweeft ze de verhalen van verschillende oud-bewoners die het arme dorp, net als zij, ooit verlieten om elders te gaan werken, en die om verschillende redenen terugkeren.

Toña en haar dochertje Rosa. Beeld
Toña en haar dochertje Rosa.Beeld

Doordrenkt van ouderwets machismo

Esteban, de klarinettist, meldt zich na jaren werken in het buitenland, om zijn van hem vervreemde vrouw met een andere man te treffen. In een dorpsvergadering wordt beslist over het lot van de echtelieden. Toña, die haar dochtertje moest achterlaten bij haar moeder, reist vanuit Mexico-Stad terug naar huis. Ze is erachter gekomen dat de oom die haar ooit misbruikte het inmiddels gemunt heeft op haar dochtertje. Anders dan haar moeder die het misbruik toedekte, geeft Toña haar oom aan. Het is een van de kleine lichtpuntjes in een verhaal dat doordrenkt is van ouderwets machismo.

Knap zoals de drie verhalen elkaar raken en tezamen, als in een mozaïek, een blik geven in een oude wereld waarin moedige vrouwen voorzichtig van zich af beginnen te bijten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden