null Beeld

RecensieKookboek

Misschien wel het belangrijkste ingrediënt in de Japanse keuken: aandacht

Rick Pullens

De basis van een Japanse maaltijd is een abc’tje, stelt Tim Anderson in Bowls & Bento. Dat komt neer op: misosoep, rijst en pickles, een heilige drie-eenheid die aangevuld kan worden met bijgerechten en toppings. Met dit boek is zo’n maaltijd zo gemaakt (ga wel even langs een Aziatische winkel). Maak bijvoorbeeld eens misosoep met rode biet. Met daarnaast een kom rijst, pittige paksoipickles en een salade van soba, peultjes en wortel-misodressing.

Inspirerend is het hoofdstuk over bento’s, Japanse meeneemlunches. Het maken ervan is haast een kunst. ‘Zelfs in hun meest elementaire vorm hebben bento’s een esthetische waarde’, schrijft Anderson, ‘er moet een zeker evenwicht zijn en dat evenwicht moet zowel in de smaak als in het visuele effect tot uiting komen.’ Zo bestaat een bento uit minimaal vijf kleuren: wit, zwart, groen, rood en geel.

De rijst en andere ingrediënten zijn bovendien zo in het trommeltje gelegd dat bijvoorbeeld het gezicht van een krijger of een koeienkop te zien is. Met aandacht bereid dus; heel wat anders dan mijn haastig gesmeerde Hollandse boterhammen met kaas.

null Beeld

Tim Anderson
Bowls & Bento - eenvoudige Japanse gerechten voor elk moment van de dag
Good Cook; 224 blz. 29,95 euro

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden