Savannah Vandendriessche en Johan Heldenbergh als Zoë en vader Paul. Beeld Kris Dewitte - filmdepot
Savannah Vandendriessche en Johan Heldenbergh als Zoë en vader Paul.Beeld Kris Dewitte - filmdepot

FilmrecensieMijn vader is een saucisse

Mijn vader is een saucisse: over de midlifecrisis van een volwaardige vleesvervanger

Mijn vader is een saucisse
regie: Anouk Fortunier
met Johan Heldenbergh, Savannah Vandendriessche
★★★★

Remke de Lange

Haar vader is een saucisse – of liever, ‘een volwaardige vleesvervanger’. Niet iedereen zou het leuk vinden haar vader in een maf worstpak te zien. Zoë wel. Het Belgische Mijn vader is een saucisse is een mooi gemaakt, sympathiek familiedrama waarin twee mensen elkaar door een existentieel dal helpen.

Sinds de verhuizing is de twaalfjarige Zoë (Vandendriessche) een stille ‘kameleon’. Haar vader ook. Als bankier doet Paul ergens op de zeventiende verdieping iets met slapend kapitaal. Zelf zit hij er ook niet heel wakker bij. Totdat zijn rekenmachine het begeeft met een symbolisch ‘ontploffingske’. Alleen al voor het fraaie Vlaams wil je deze film zien.

Prepuberale twijfels van een introvert meisje

Paul besluit acteur te worden, dat was vroeger zijn droom. Zo rijgt filmmaakster Fortunier in haar eerste lange film de midlifecrisis van een carrièreman aan de prepuberale twijfels van een introvert meisje dat graag tekent. Dat gebeurt met lichtheid, speelsheid, vrolijke animaties vol papieren figuurtjes en heldere dialogen. Terwijl Paul zich in het geheim, met zijn spijbelende dochter als coach, op spraakles en audities stort, krijgen we een inkijkje in een gezin dat dreigt uit elkaar te vallen.

Johan Heldenbergh (recent te zien in Quo Vadis, Aida?) met zijn grote lijf en zachte blik, is de aandoenlijke spil in een verhaal over jezelf én elkaar hervinden. Desnoods via de omweg van een rol als tofuballetje of vegaworst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden