null Beeld
Beeld

RecensieKookboek

Michel Hanssen kookt noodgedwongen zonder zout en deelt zijn smakelijke recepten

In de veertig jaar dat hij als chef-kok werkte, gebruikte SVH Meesterkok Michel Hanssen waarschijnlijk kilo’s zout. Tot hij noodgedwongen zelf al het zout moest laten staan nadat hij een hartinfarct ternauwernood overleefde. Hij stopte met werken, maar recepten bedenken kon hij niet laten. Sinds 2012 richt hij zich op smakelijke zoutloze gerechten. En dat is een succes.

Na vlees en vis is nu zijn derde boek Spice Wise Green uit, waarin hij veel smaak brengt aan vegetarische gerechten zonder ook maar een grammetje zout toe te voegen. Zijn strooimelanges zijn eenvoudig samen te stellen en lang te bewaren omdat hij werkt met droge specerijen. Bieten, boontjes, bloemkool, bladgroente, aubergine, asperges: elke groente krijgt een eigen kruidenmix. Doordat Hanssen in zijn receptuur niet werkt met eet- of theelepels maar met delen, kun je de hoeveelheden aanpassen aan eigen strooilust.

Het tweede deel van het boek bevat kruidenmixen voor allerhande gerechten en tot slot kun je ook nog zoutloze ketchup, jus of bechamelsaus maken. Het enige wat je nog moet verzamelen: lege potjes om te vullen.

null Beeld
Beeld

Spice Wise Green, SVH Meesterkok Michel Hansen, te bestellen bij spicewise.nu (€ 27,50)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden