null Beeld

BoekrecensieTip

‘Met Hollandse bedaardheid’ vertelt hoe Nederland dacht over afschaffing van slavernij

Dirk J. Tang laat in een bondige, leesbare studie zien waarom het zo lang duurde tot Nederland de slavernij vaarwel zei.

De titel is het enige aan dit boek dat aan de lange kant is. Maar verder is Met Hollandse bedaardheid etcetera een even leesbare als bondige beschrijving van de factoren en discussies die in de negentiende eeuw hebben geleid tot afschaffing van de slavernij in Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen.

Groot-Brittannië ging (in 1833) Nederland in het afschaffen zo’n drie decennia voor. Historicus Dirk J. Tang laat zien hoezeer Britse abolitionisten in ‘expat’-stad Rotterdam het Nederlandse debat beïnvloedden.

Voer voor abolitionisten: de prenten van J.G. Sted­man. Die was zelf getrouwd met een slavin, schrijft Tang. Beeld
Voer voor abolitionisten: de prenten van J.G. Sted­man. Die was zelf getrouwd met een slavin, schrijft Tang.

Opstanden en lijdzaam verzet van de slaafgemaakten bezorgden liberale en christelijke pleitbezorgers, naast menslievende, ook ‘praktische’ argumenten. Vrijgemaakten laten zich makkelijker evangeliseren, luidde zo’n christelijk argument, en christenen werken harder om in de hemel te komen.

Ook vrouwen, hoewel zelf nog juridisch handelingsonbekwaam, hadden een sterke inbreng. “Als vrouwen zouden wij bij uwe Majesteit inzonderheid ten gunste der slavinnen willen pleiten, want op haar drukt de slavernij dubbeld zwaar”, schreven ze de koning. Maar Willem I, II en III bleven doof voor zulke pleidooien. Toen het er in 1863 huns ondanks toch van kwam, heette het in een speciaal gecomponeerd koningslied: ‘Hij maakte ons, arme negers, vrij van schande en slavernij’.

null Beeld

Dirk J. Tang
Met Hollandse bedaardheid.
Hoe Nederland tussen 1800 en 1873 slavernij in de koloniën afschafte

Walburgpers;
189 blz. € 14,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden