'Eyimofe', met Jude Akuwudike als de Nigeriaanse titelheld Mofe. Beeld
'Eyimofe', met Jude Akuwudike als de Nigeriaanse titelheld Mofe.

FilmrecensieEyimofe

Met Eyimofe leveren de Nigeriaanse tweelingbroers Arie & Chuko een sprankelend debuut af

Eyimofe
Regie: Arie en Chuko Esiri
Met: Jude Akuwudike, Temi Ami-Williams en Cynthia Ebijie
★★★★

Belinda van de Graaf

Kijk, zo wil je graag debuteren. De Nigeriaanse tweelingbroers Arie en Chuko Esiri, die respectievelijk aan Columbia en New York University studeerden, maakten in Lagos, de stad waar zij opgroeiden, een sprankelend portret van de Nigeriaanse arbeidersklasse. In een film die herinnert aan het beste werk van de Belgische broers Jean-Pierre en Luc Dardenne verkennen ze in twee hoofdstukken de levens van Mofe en Rosa.

Mofe, prachtig ingehouden gespeeld door de Nigeriaans-Engelse acteur Jude Akuwudike, is overdag elektricien in een fabriek en werkt ’s nachts als bewaker. Het hoofdstuk waarin we hem volgen, heet ‘Spanje’, het land waar hij van droomt, maar dat voor een hardwerkende Nigeriaan onbereikbaar is. Er worden zoveel financiële en bureaucratische obstakels opgeworpen dat het je duizelt. De plotselinge dood van zijn zus en twee neefjes (is het een ongeluk of zelfmoord?) compliceert de zaken aanzienlijk.

Romance met een toerist

Het hoofdstuk waarin we kennis maken met Rosa is al even fascinerend. Nieuwkomer Temi Ami-Williams geeft haar vele gezichten, als kapster, bardame en verzorgster van haar zwangere zusje. Evenals Mofe werkt ze zich een slag in de rondte, en toch is er altijd geldgebrek. De romance die ze beleeft met een toerist zet de verhoudingen tussen arm en rijk op scherp. Maar de filmende broers doen dit zo subtiel dat ze elk cliché overstijgen.

Mofe en Rosa, die elkaar alleen een keer passeren in het ziekenhuis, zijn mensen van vlees en bloed die zich staande proberen te houden in de drukke, warme miljoenenstad . De grote en kleine drama’s waarin ze dagelijks verstrikt raken, doen je stilstaan bij ongelijkheid en migratie. Het zijn kleine, geïmproviseerde levens die voor de lens van Arie & Chuko, zoals de broers op de aftiteling heten, groots worden neergezet. De kleuren en geuren spatten van het doek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden