null Beeld

BeeldboekVermeer

Met dit boek komt u wel heel dicht bij zo’n meesterwerk van Vermeer

Zo gedetailleerd als in Vermeer, dat ter gelegenheid van de expositie verscheen, ziet u het werk van de schilder zelfs niet in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Wybo Algra

Kunt u alle vier de bovenstaande fragmenten thuisbrengen? Wat in het ­Amsterdamse Rijksmuseum niet gaat ­lukken, kan thuis wel: het gevoel krijgen dat je echt boven op zo’n Vermeer zit. Gelauwerd boek­ontwerpster Irma Boom, verantwoordelijk voor de huisstijl van het museum, ontwierp een bij­zonder boek dat ter gelegenheid van de veelbesproken expositie ­verscheen. Daarbij ging ze tot de kern, door details te vergroten tot soms een hele pagina. We beginnen ­linksboven met een weggevertje: Meisje met de parel. Rechts daarvan is ingezoomd op Meisje met de rode hoed, daarnaast de handen van De kantwerkster. Let op de scherp weergegeven draden tussen haar vingers. We ­eindigen met de tuit van de kan van Het melkmeisje. Zij is hieronder, met behulp van speciale scantechnieken, nogmaals te zien. Zo blijkt dat Vermeer eerst van plan was achter haar hoofd een rek met kannen te schilderen.

null Beeld

Voor de expositie en het boek werd uitgebreid onderzoek gedaan naar Vermeer door een internationaal team van kenners onder leiding van Pieter Roelofs en Gregor J.M. Weber. Zij verdiepten zich in Vermeers maatschappelijke positie, huishouden, geloofsleven en de invloed van zijn omgeving op zijn schilderkunst, om zo leven en werk te verbinden.

null Beeld

Pieter Roelofs en Gregor J.M. Weber (red.)
Vermeer
Hannibal; 320 blz. € 59,00

Lees ook:

Terechte Vermeer-verering in het Rijksmuseum, maar inzichten over de vrouwen ontbreken

De 28 schilderijen van Vermeer hangen er vorstelijk bij in het Rijksmuseum. De tentoonstelling is bij voorbaat een succes, maar recensent Joke de Wolf had wel iets meer willen horen over de rol van al die vrouwen die hij schilderde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden