null Beeld

BoekrecensieAutobiografie

Merel van Vroonhoven over haar opmerkelijke stap van de bestuurskamer naar het klaslokaal

Ze was ooit topvrouw van het jaar, maar het begon te wringen, die wereld waarin carrière voor alles gaat. Dus stapte ze eruit.

‘Ik vond het een leuke les, maar ik heb er niets van begrepen.’ De reactie van Jarek op de aardrijkskundeles van de nieuwe stagiair laat aan duidelijkheid weinig te wensen over. Ja, het is even wennen, de overstap van de bestuurskamer van een grote organisatie naar het klaslokaal.

Merel van Vroonhoven (1968) maakte 'm een paar jaar geleden. Van topvrouw bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wordt ze docent in het speciaal onderwijs. In De stap vertelt ze haar opmerkelijke verhaal, dat begint met een opvallende studiekeuze: mijnbouwkunde. Daarna volgt een carrière met een snel stijgende lijn: op haar cv, onder meer, lid van de hoofddirectie van Nationale Nederlanden (op haar 33ste), directielid bij de NS, topvrouw van het jaar 2012.

Wel is er, bij al dat succes, af en toe twijfel, zoals tijdens een groot ING-congres, met als special guest Jack Welsh, voormalig ceo van General Motors. Alles wat niet genoeg oplevert, doe je weg, inclusief werknemers, is de kern van zijn betoog. Van Vroonhoven gruwt van zijn verhaal én de staande ovatie die volgt. Dat ING bij die gelegenheid ook aankondigt niet langer hardloopwedstrijden en marathons (Van Vroonhoven liep er zes) te zullen sponsoren, maar de Formule 1, schiet helemaal in het verkeerde keelgat.

Gaandeweg gaat het steeds meer wringen; ‘de strijd die ik voelde tussen mijn drang om de top te bereiken en mijn verlangen om betekenisvol te zijn voor mensen die dicht bij me staan’. Ze kiest voor het laatste en heeft geen spijt. “Wat is er mooier dan de glinstering in de ogen van een kind wanneer het kwartje valt.”

null Beeld

Merel van Vroonhoven
De stap. Hoe mijn weg naar de top me naar het klaslokaal bracht
Ambo Anthos; 280 blz. €21,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden