JeugdboekDierenverhaal

Meesterverteller Sjoerd Kuyper laat ‘Maantje’ glanzen

Prentenboek van Sjoerd Kuyper en Alice Hoogstad over Maantje die valt voor een baby-eekhoorn.

Haar vader ziet het hoopje in het gras aan voor ‘een kluit van die smerige oranje slakken’, maar hij houdt niet van beesten. Sprankelend bijdehandje en dierenliefhebber Amani, koosnaam Maantje, ziet wél meteen wat het is: een baby-eekhoorn, met een lijfje klein als een muis en een staart ‘zo groot als de snor van een reus’, een staart ‘die je de rest van je leven tegen je wang wilt houden’.

De liefde van een kind voor een hulpeloos dier blijft een dankbaar onderwerp voor kinderboekenschrijvers. In die zin verrast ‘Maantje’ niet, het roept meteen andere titels in herinnering, zoals ‘Vriend!’ van Anke Kranendonk, waarin kleuter Bob een gewonde kraai vindt, of ‘Maandag heeft vleugels’ van Martha Heesen, waarin Klaar zich ontfermt over een verlaten ganzenei.

Maar meesterverteller Kuyper, die voor deze doelgroep eerder de veelbekroonde ‘Robin’-boeken schreef, pakt het wat sleetse onderwerp met zijn lyrische pen opnieuw in en dan begint het toch weer te glanzen: Maantje ‘is op slag verliefd, haar hart verandert in een bloem’. Dat soort zinnen, die je in proza voor oudste kleuters en derdegroepers niet zo gek vaak tegenkomt, tillen dit verhaal op: “De hemel is zo helder dat wie ernaar kijkt blauwe ogen krijgt” en de knotwilgen “staan als kwaaie kerels in het land. Hun kale takken prikken gaatjes in de wolken, waaruit het altijd regent”.

Zonnige en speelse illustraties

Op advies van ‘deskundigen’ zetten Maantje en haar moeder het eekhoorntje onder de klim­op in de achtertuin om het in de gaten te houden. Hoe vol Maantje van het beestje is, blijkt wel als ze ’s nachts wakker wordt en ontdekt dat haar ouders gewoon zijn gaan slapen in plaats van de hele nacht bij de eekhoorn te waken: “De angst zakt als een lift naar haar buik en de woede stijgt als een lift naar haar hoofd. Ze passeren elkaar bij haar hart. ‘Je had het beloofd!’ schreeuwt ze tegen mama.”

Het diertje knapt niet op en moet naar een opvang. Daar begint voor Maantje het proces van loslaten, accepteren dat het dier beter af is als het níet bij haar is en leren dat ze ook op afstand van haar kan houden.

Alice Hoogstad vangt de warmte in het verhaal in haar zonnige illustraties, speels van vorm en compositie, die ondanks de opvallende veelkleurigheid toch telkens een smaakvol geheel vormen.

OordeelLyrisch pen en veelkleurige tekeningen zorgen voor nieuwe glans.

Sjoerd Kuyper
Maantje
Hoogland & Van Klaveren; 69 blz. € 14,95. Vanaf 4 jaar

Bas Maliepaard (1982) bespreekt vanaf zijn 23ste jeugdboeken voor Trouw – die natuurlijk ook door volwassenen mogen worden gelezen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden