RecensieJeugdboek

Marco Kunst brengt met ‘Het verlangen van de prins’ een sprookjesachtig verhaal over een dolende driemaster

null Beeld
Beeld

Marco Kunst brengt aan Paul Biegel herinnerend wonderlijk verhaal over een rond dolende driemaster zeer overtuigend

Veel navolging heeft de sprookjesachtige vertelstem van Paul Biegel (1925-2006) niet gekregen, dus het is maar goed dat zijn werk vanaf eind deze maand opnieuw wordt uitgegeven, te beginnen met Nachtverhaal, Het sleutelkruid en De kleine kapitein. Zijn virtuoze taal en geheimzinnige verhalen over oude koningen, dwergen en feeën kunnen niet worden gemist.

Voor Marco Kunst is Biegel wel overduidelijk een voorbeeld. Zijn wervelende avontuur Het verlangen van de prins is daar het treffendste bewijs van, alleen al vanwege de bijrol van een jonge trompettist, die toverachtig speelt – een verwijzing naar zowel Biegels kleine kapitein als de hoofdpersoon uit zijn Kinderboekenweekgeschenk Swing.

In het boek – een hoogtepunt in het gevarieerde oeuvre van Kunst – combineert de schrijver de moderne wereld met een sprookjesachtig universum, waardoor het nu eens eigentijds en dan weer klassiek aanvoelt.

Sinds de Afrikaanse Lode als peuter in een rubberbootje aanspoelde op het strand heeft hij in een akelig weeshuis gewoond. Na zijn ontsnapping, ziet hij in de haven een eeuwenoude driemaster binnenvaren met het boegbeeld van een Indonesische prins, die hij herkent uit zijn dromen. Hij besluit stiekem aan boord te gaan, maar kan er daarna niet meer af.

Roestige liedjes

Er blijkt een vloek op het schip te rusten, die te maken heeft met de verre prins en zijn verlangen naar eeuwigdurend geluk – waar de moraal van dit sprookje in schuilt. De boot vaart al honderden jaren over de wereldzeeën, achtervolgd door de woede van de prins, die zich voordoet als natuurgeweld.

Kunst zet dit wonderlijke verhaal overtuigend uiteen. Bovendien wekt hij de vele kleurrijke personages (een opvallend inclusieve cast) echt tot leven, in smakelijke taal, waar geregeld een vleug poëzie in zit. In de ‘roestige liedjes’ die de bemanning zingt, maar ook in de prachtige beelden die hij oproept, zoals dat van de neergelaten rode zeilen van het schip, die op een kade een circustent vormen.

Of het geheimzinnige prinselijke eiland dat is overwoekerd door een mangrovebos, op de cover mooi getekend door Marieke Nelissen, wier binnenwerkillustraties ook bijzonder goed bij de sprookjessfeer passen.

null Beeld
Beeld

Marco Kunst
Het verlangen van de prins
Ill. Marieke Nelissen. Gottmer, 239 blz. € 17,99.
Vanaf 9 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden