FilmrecensieM3GAN
M3GAN: Griezelen met een levensechte robotpop
M3GAN
Regie: Gerard Johnstone
Met Allison Williams en Violet McGraw
★★★
De baas van een Amerikaans speelgoedbedrijf noemt het de grootste technologische innovatie sinds de uitvinding van de auto. Hij heeft het over M3GAN (spreek uit: Mégan), de robotpop die is ontwikkeld om als vriend en leraar te dienen, speelkameraad en beschermer.
Gemma die de levensechte pop voor het bedrijf ontwikkelt, besluit haar uitvinding te testen op haar achtjarige nichtje Cady. Gemma is tijdelijk aangewezen als voogd van het verweesde en getraumatiseerde meisje. En ziedaar, de robotpop blijkt een heilzame werking te hebben. M3GAN kan namelijk praten en zingen. Ze speelt met Cady, maakt grapjes, en neemt tussendoor opvoedtaken op zich.
Maar iedereen die wel eens een horrorfilm met een pop in de hoofdrol heeft gezien, weet dat de idylle niet lang duurt. Zo hebben we hier te maken met een prototype, een experimentele robotpop die nog niet in het echt is getest op mensen. Pas na verloop van tijd blijkt dat M3GAN (afkorting van: Model 3 Generative Android) haar beschermende taken wel erg serieus neemt. Ook keert ze zich als het monster van Frankenstein tegen haar eigen verwekker.
Het is best eng, zo’n levensechte pop die verandert in een moordlustige machine. Het creepy dansje dat M3GAN ergens halverwege doet, is zelfs al een hit op sociale media. Wel duurt de opbouw van het verhaal wat lang. De Amerikaanse actrice Allison Williams die we kennen uit de populaire serie Girls en de Oscarwinnende horrorfilm Get Out krijgt een uitgebreide introductie als de uitvindster. Het kost veel tijd voordat de technologie op hol slaat en het horrorverhaal op stoom komt.
Daarbij was wat meer aandacht voor de robotpop welkom geweest. Denk bijvoorbeeld even terug aan Steven Spielbergs A.I., waarin een wetenschapper een elfjarige robotzoon lanceerde. Het robotjongetje kon liefde geven en dromen als een mens. Op het moment dat hij in de problemen raakte, voelde je met hem mee. En natuurlijk, M3GAN drijft op horror, niet op sciencefiction, een wezenlijk verschil. Bij Gemma, de uitvindster, hangt de kettingzaag toevallig aan de muur.