Scène uit ‘Lunana, A Yak in the Classroom’. Beeld rv
Scène uit ‘Lunana, A Yak in the Classroom’.Beeld rv

FilmrecensieLunana, A Yak in the Classroom

Lunana, A Yak in the Classroom is een liefdevolle film uit het koninkrijk Bhutan

Lunana, A Yak in the Classroom
Regie: Pawo Choyning Dorji.
Met Sherab Dorji en Pem Zam
★★★★

Belinda van de Graaf

Tussen de vijf films die eerder dit jaar een Oscarnominatie kregen voor beste internationale film zat een kleine verrassing: Lunana, A Yak in the Classroom uit het koninkrijk Bhutan. In de film kijken we mee met een jonge leraar die naar het afgelegen bergdorp Lunana wordt gestuurd. Het is een dorp dat verscholen ligt in het Himalayagebergte.

Om het te bereiken moet Ugyen, de leraar, een achtdaagse voettocht maken door de wilde natuur. In het gezelschap van twee ervaren yakherders en een pakezeltje maakt hij de uitputtende klim naar boven, om in een nederzetting te belanden, ergens op de grens van Bhutan en Tibet, die compleet afgesneden is van de moderne wereld.

56 dorpsbewoners die zichzelf spelen

Toch kreeg de Bhutanese debutant Pawo Choyning Dorji het voor elkaar om in Lunana een speelfilm op te nemen, met hulp van de 56 dorpsbewoners die in de film min of meer zichzelf spelen. En met behulp van zonne-energie, want elektriciteit, zo ondervindt Ugyen al snel, is er niet.

Ugyen vindt het maar niks. Hij wil weg, naar Australië, de wereld zien. Maar wie zou er niet smelten voor de puurheid en vriendelijkheid van de dorpelingen, hun mooie gezang en spirituele kracht. Ugyen begint te improviseren, maakt eigenhandig een schoolbord en leert van gedroogde yakuitwerpselen vuur maken.

Toch is het niet zomaar een back to basics-film. Lunana, A Yak in the Classroom gaat over de zoektocht naar geluk. Ugyen denkt dat geluk in Australië te zullen vinden, terwijl hij het in Lunana onder handbereik heeft. Uiteindelijk gaat het over al die leraren die van belang zijn voor de toekomst van hun land en besluiten te vertrekken. Je voelt de pijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden