null Beeld
Beeld

BoekrecensieHet lied van de vreemdeling

Linda Dielemans schrijft een spannend verhaal over de Neanderthalers

Linda Dielemans schrijft een spannend verhaal over de prehistorie, waarin zij Neanderthalers probeert te rehabiliteren.

Wie bij Neanderthalers denkt aan domme holbewoners die met knotsen slepen, zit er flink naast. Althans, volgens archeologe en schrijfster Linda Dielemans, die eerder opviel met het non-fictieboek ‘Brons’. Haar nieuwe historische jeugdroman is te lezen als een poging om de uitgestorven mensensoort te rehabiliteren.

Met veel inlevingsvermogen voert ze het Neanderthalermeisje Une op, wier pad 41.000 jaar geleden dat van de homo sapiens Nano kruist. Dat de twee mensensoorten elkaar daadwerkelijk ooit zijn tegenkomen en samen kinderen hebben gekregen, blijkt uit het DNA van nagenoeg alle moderne mensen: één tot vier procent daarvan is Neanderthaler-DNA. Die toelichting staat pas in het nawoord, maar brengt Une nog dichterbij.

De stammen van Une en Nano verschillen uiterlijk behoorlijk. De Neanderthalers zijn klein, grof gebouwd en bleek, de homo sapiens lang, slank en bruin. Zoals een rendier vergeleken met een hert, zegt Une, die door haar fysiek letterlijk een sterke vrouwenrol heeft.

Bloederige scènes

Nano’s stam treft haar aan net nadat ze tijdens de jacht een fatale fout heeft gemaakt – plastisch beschreven, zoals meer bloederige scènes in het boek. Une weet aan haar straf te ontkomen en is vastbesloten om vergiffenis te vragen aan de vrouwelijke god Ohé. Die zou bereikbaar zijn via sommige grotten, mooi beschreven als de holtes waaruit ’s avonds de sterren en het duister naar buiten stromen. Dielemans verrast vaker met geslaagde beelden.

Tijdens de zoektocht naar Ohé, die Une samen met Nano onderneemt, leert ze zijn taal. De twee raken op elkaar gesteld, maar voor hun stammen blijkt het ingewikkelder om samen te leven.

Zo ontrolt zich een spannend verhaal (met als spectaculair hoogtepunt een vulkaanuitbarsting) dat weliswaar in de prehistorie speelt, maar toch relevant aanvoelt dankzij thema’s als migratie, xenofobie, discriminatie, de wil om verschillen te overbruggen en vriendschap.

Dielemans haalt de scherpe kantjes er aan het eind iets te veel van af en serveert haar moraal net te nadrukkelijk uit via een stervende stamgenoot van Une: ‘Blijf open. Voor alles, en iedereen’. Maar al met al overtuigt het boek dankzij het levendige decor, de invoelbare ontwikkeling van de personages, de verzorgde stijl en stevige opbouw.

null Beeld
Beeld

Linda Dielemans
Het lied van de vreemdeling
Leopold, 264 blz. € 17,99.
Vanaf 12 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden