Taylor Russell (links) en Timothée Chalamet (rechts) in Bones and All. Beeld Yannis Drakoulidis / Metro Goldw
Taylor Russell (links) en Timothée Chalamet (rechts) in Bones and All.Beeld Yannis Drakoulidis / Metro Goldw

FilmrecensieBones and All

Liefde gaat door de maag in zoetgevooisde kannibalen-romance ‘Bones and All’

Bones and All
Regie Luca Guadagnino
Met Taylor Russell, Timothée Chalamet, Mark Rylance
★★★★

Ronald Rovers

Er zit iets gemakzuchtigs in Bones and All, Luca Guadagnino’s kannibalen-romance. En toch is het een fascinerende coming-of-agefilm, juist vanwege die mix van genres. Het is een roadmovie door het Amerika van de jaren tachtig én een ontroerende tienerromance én er staat mensenvlees op het menu.

Het gemakzuchtige is dat de film iets te graag een metafoor wil zijn voor de reaganomics in de jaren tachtig, Ronald Reagans economische ideologie met het motto ‘eten of gegeten worden’. Een variant van het kapitalisme die al vaker aanleiding was voor films, van Forrest Gump (zelfs een simpele man kan rijk worden dankzij het glorieuze neoliberalisme) tot American Psycho (een portret van Wall Street als een bende moordende psychopaten).

Bones and All staat meer in de traditie van Bonnie & Clyde, een verhaal over twee criminele geliefden die door Amerika trekken, zich voortbewegend in de schaduwen. Zij is Maren, zo stoer maar ook kwetsbaar gespeeld door de jonge Taylor Russell dat je echt om haar gaat geven, ook al kluift ze in de eerste vijf minuten iemands vinger schoon van het bot. Hij is Lee, gespeeld door hartendiefje Timothée Chalamet. ‘Fine Young Cannibals’, schreef een Amerikaanse collega. Ondanks hun scherpe tanden is het een aandoenlijk stel en het is die combinatie van harde en zachte tonen die de film interessant maakt. Je gruwelt van hun dieet maar kunt niet wachten tot ze elkaar die eerste kus geven. Gedoemde koningskinderen, losgezongen van de wereld, gedwongen andere eenzame zielen te verslinden om te overleven.

Hoe belachelijk het gegeven ook is, Bones and All werkt omdat het Guadagnino is gelukt de film emotioneel gewicht te geven. Daarvoor was het cruciaal dat hij twee acteurs vond die zachte, kwetsbare personages kunnen spelen. Was de film bruter van toon geweest, of op de een of andere manier ironisch, dan had het niet gewerkt. Bones and All is een fijne combinatie van de horrorelementen uit Guadagnino’s vorige film Suspiria en het heerlijke, verliefde verlangen uit zijn doorbraakfilm Call Me By Your Name.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden