null Beeld
Beeld

RecensieJeugdboek

Lida Dijkstra hervertelt de mythe van Theseus en de Minotaurus

Lida Dijkstra hervertelt de mythe van Theseus en de Minotaurus met een frisse ontknoping.

Bas Maliepaard

Is een verhaal “rond als een bal, en heeft het in werkelijkheid geen begin of eind, maar kun je het op duizenden manieren bekijken?”, laat Lida Dijkstra de Griekse held Theseus zich afvragen. Het antwoord moet wel ‘ja’ zijn, want zijn verhaal is duizenden keren opnieuw verteld en telkens een beetje anders. Maar hoe zit het dan met de waarheid? “Dat weet je nooit met verhalen, hè?”, zegt een ander in dit boek. “Iedere verteller verzint er iets bij of laat iets weg.”

Zo reflecteert Dijkstra via haar personages op wat ze zelf doet: de oude mythe van de Minotaurus – man met stierenkop – opnieuw bekijken en naar haar hand zetten, zoals ze ook al zo goed deed in haar Ovidiusbewerking ‘Wachten op Apollo’ (2001). Het resultaat is een spannende hervertelling, geschreven in een pakkende, eigentijdse stijl, met humor.

null Beeld
Beeld

Dijkstra’s begin: veertien jongeren, onder wie koningszoon Theseus, worden geofferd aan de Minotaurus, die in het duistere labyrint onder het paleis van koning Minos woont.

Een klos goudkleurig garen

In de oorspronkelijke mythe trotseert Theseus het monster in zijn eentje, hier is hij de leider van de bange jongeren, die niet allemaal profiel krijgen, maar met wie je desondanks meeleeft. Theseus is vast van plan de stierenmens te verslaan. Van prinses Ariadne, die een oogje op hem heeft, krijgen ze via een stortkoker een klos met een goudkleurig garen, dat ze kunnen afrollen om de weg terug te kunnen vinden als de Minotaurus is overwonnen.

De spanning zit er meteen goed in, want terwijl de jongeren door het nachtmerrieachtige labyrint dwalen, kan de Minotaurus elk moment opduiken. Ronduit griezelig wordt het wanneer hij hen vanuit het duister toespreekt. Onderweg vertellen de jongeren elkaar wat ze weten van de geschiedenis van het labyrint. Over architect Daidalos en zijn zoon Ikaros, over de dood van koning Minos’ zoon en zijn wraak op Theseus’ vader. Sterk hoe het noodlot van de jongeren zo een steeds duidelijker kader krijgt.

null Beeld
Beeld

Wie denkt de afloop te kennen, zal opkijken: het jongste meisje van de groep krijgt van Dijkstra een beslissende rol in de ontknoping.

Nieuwkomer Djenné Fila roept met haar krachtige illustraties treffend een klassiek-Griekse sfeer op. Wel had ze veel meer haar eigen verhaal mogen vertellen, want erg verrassend zijn haar beelden nu niet.

Oordeel: Spannend, sfeervolle zij het wat al te trouwe illustraties.

null Beeld
Beeld

Lida Dijkstra
Het beest met de kracht van tien paarden
Luiting-Sijthoff; 168 blz. €17, 99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden