BoekrecensieJeugdboek

‘Let goed op’ is een ontroerend kijkje in de binnenwereld van jongeren

null Beeld

‘Let goed op’, de indrukwekkende verhalenbundel van Jason Reynolds geeft een ontroerend kijkje in de binnenwereld van jongeren.

Ze zitten bij elkaar op de middelbare school, maar gaan na de laatste bel allemaal hun eigen weg. En van de levens die ze dan weer in stappen, van wat hen buiten de lesuren bezighoudt en tekent, weten­­ hun schoolgenoten meestal niets af. Over dat gegeven schreef de Amerikaan Jason­­ Reynolds een magnifieke verhalenbundel.

In tien gevarieerde verhalen beschrijft hij de wandeling van steeds een ander, ongeveer twaalfjarig personage naar huis. En telkens krijg je een intieme, vaak ontroerende blik in de binnenwereld van deze jongeren, die zonder het zich te realiseren figureren in elkaars verhalen.

Zo maken we kennis met Stevie, die voor zijn moeder verborgen houdt dat zijn schoolshirt elke dag door pestkoppen wordt volgekalkt. Met Bryson, die in elkaar geslagen wordt, omdat hij opkomt voor zijn vriend, die kampt met homofobie. En met Bessie, de clown van de klas, die thuis voor haar dementerende grapjas-opa zorgt.

Stoere, hosselende schooiers

In het indrukwekkendste hoofdstuk, dat een schoolvoorbeeld is van een knap geconstrueerd, kort verhaal, gaat het om de Kale Bende. Die groep kinderen zou ‘de zakken nog uit je zakken stelen’ en haalt goedkoop snoep bij de oude mevrouw CeeCee om het duurder te verkopen. Wat hen bindt en waarom ze kleingeld bijeen sprokkelen wordt aan het confronterende eind pas duidelijk en maakt van die stoere, hosselende schooiers in één keer kinderen om zielsveel van te houden.

Daarin is Reynolds een meester, ook al in zijn vorige young adult boeken 67 ­seconden (zie de tip hiernaast) en Toen ik de sterkste was: de kwetsbaarheid van zijn ­(flinke) ­personages blootleggen en laten zien hoe ze zich staande houden in vaak taaie levens.

En dat zonder dat het larmoyant wordt, sterker nog: er zit enorm veel humor in de verhalen. Bovendien swingen Reynolds’ eigentijdse, uitstekend vertaalde zinnen en grossiert hij in fraaie beelden. Zo valt een groepje kinderen stil als Ty Carson langsloopt, ‘alsof hij een soort menselijke mute-knop was (…) Hij probeerde in zichzelf te kruipen, nog zoiets wat hij echt heel graag zou kunnen. Dat hij als een schildpad zijn hoofd in het schild van zijn lichaam kon trekken’.

Let goed op gaat over verborgen verdriet, onzekerheid en angst, maar ook over moed, hoop en vriendschap. Het is een krachtige oefening in empathie en opnieuw een bewijs dat Reynolds tot de beste hedendaagse Amerikaanse jeugdauteurs behoort.

null Beeld

Jason Reynolds
Let goed op
Vert. Maria Postema.
Condor; 188 blz. € 15,99. Vanaf 12 jaar.

Bas Maliepaard (1982) bespreekt sinds zijn 23ste jeugdboeken voor Trouw. Volwassenen moeten die vooral ook lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden