null Beeld

BoekrecensieTip

Lees je naar de Zuidpool

Prachtig boek van Adwin de Kluyver over reizen, vroeger en nu, naar Antarctica.

Met een historische driemaster naar de Zuidpool, dat is natuurlijk een enorm avontuur, zeker als je ook nog geacht wordt als bemanningslid te fungeren. Uniek is een bezoek aan Antarctica echter niet, zo ziet historicus Adwin de Kluyver, een van de passagiers van de in 1911 gebouwde Europa; op een eilandje voor de kust, waar de Britten ooit een basis hadden, staat een ‘lange rij toeristen in veelkleurige buitensportkleding’ te wachten om een souvenir of een kaart te kopen.

De Kluyver schreef eerder Het gedroomde Noorden, door een Trouw-recensent omschreven als ‘een kleurrijke en veelzijdige verzameling vertelsels over (...) Arctica’. Voor een reis naar de zuidelijke tegenpool voelde De Kluyver lange tijd niets. Tot hij stuitte op Nobu Shirase, een vergeten Japanse poolreiziger, die de ‘canon van de Antarctische geschiedenis nooit haalde’, maar wiens memories De Kluyver aanspreken doordat ze veel ingetogener van toon zijn dan ‘de vaak heroïsche verslagen van westerlingen’.

Schrijnend

In de voetsporen van Shirase vertelt De Kluyver in Niemandsland zijn eigen verhaal, afgewisseld met dat van mensen én dieren die een belangrijke rol hebben gespeeld in de beeldvorming over Antarctica. Bepaald schrijnend is het verhaal over de gruwelijke manier waarop (de niet vergeten) Roald Amundsen zijn sledehonden behandelde.

In een interview met BN/De Stem zei De Kluyver dat hij geen tweede keer zou gaan, daarvoor is het gebied veel te kwetsbaar. “Als je avontuur zoekt, zijn er genoeg andere plekken op de wereld waar je heen kunt!” De Zuidpool is prima te bezoeken via dit boek; prachtig geschreven en vol onverwachte invalshoeken.

null Beeld

Adwin de Kluyver
Niemandsland. Een Antarctische ontdekkingsreis
Spectrum; 382 blz. €22,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden