null Beeld

FilmrecensieDe legende van Samoerai Henk

Laat Samoerai Henk het maar weer opknappen

De legende van Samoerai Henk
Regie Robert Minkoff
Met (stemmen van) Buddy Vedder, Murth Mossel, Charly Luske
★★★

Ronald Rovers

In deze losjes op de befaamde westernkomedie Blazing Saddles gebaseerde Amerikaanse animatie, moet de klunzige hond Henk een dorp verdedigen tegen een kwaadaardige indringer. Veel humor en slapstick, al hoor je de grappen meer dan eens verdwijnen in de Nederlandse vertaling.

Henk wordt aangesteld door de machtige Ika Chu, een manipulatieve kat die het uitzicht vanuit zijn paleis verbeterd wil hebben vóór de shogun volgende week op bezoek komt. Eén probleem: het weerbarstige dorpje dat hij maar niet krijgt weggepest. De klunzige samoerai Henk moet de bewoners zodanig gaan irriteren dat ze hem vermoorden: dan heeft Ika Chu officieel genoeg reden om het dorp te ontruimen. Maar net zoals de zwarte sheriff van het racistische woestijnstadje in Blazing Saddles uiteindelijk een formidabele tegenstander bleek voor de man die hem benoemde, laat ook Henk zich niet zo makkelijk wegspelen.

Katten zijn de baas in het leven van Henk. Beeld rv
Katten zijn de baas in het leven van Henk.Beeld rv

Het is om een aantal redenen misschien begrijpelijk dat Nederlandse stemacteurs minder swung en karakter geven aan personages dan de oorspronkelijke Amerikaanse acteurs. Uitzonderingen daargelaten. Maar dan nog. Als je weet dat acteur Michael Cera de Amerikaanse stem van Samoerai Henk vertolkt en je luistert naar het karakter (en dus de humor) van die stem, hoe kun je dan Buddy Vedder de Nederlandse versie laten inspreken? Zo lang men dit niet begrijpt, zal de Nederlandse versie altijd minder zijn dan de Amerikaanse versie. In dit geval: een zuinige drie sterren in plaats van een gulle vier sterren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden