null Beeld

BoekrecensieKookboek

Kook eens iets met geneeskrachtige planten

Dana Ploeger

Terwijl Wouter Bijdendijk twintig jaar als magiër en illusionist de hele aardbol over reisde, verdiepte hij zich in de heilzame werking van planten en kruiden. Het resultaat van die zoektocht en zijn studie etnobotanie, waarbij hij de relatie tussen geneeskrachtige planten en mensen bestudeerde, is te bewonderen in het vuistdikke boek Plantkracht. Geen alledaags kookboek dus. Maar met hulp van zijn broer en sterrenchef Joris Bijdendijk, die bij elke plant twee vegetarische recepten bedacht, is het een bijzonder boeiend naslagwerk geworden.

Bij elke plant staan wetenswaardigheden, wat historie, de werking, de geneeskrachtige eigenschappen – gevolgd door enkele recepten. Zo lees je over salie als ‘helende ontsmetter’ en verwerk je die tot een tortellini met ricotta, pompoen en salieboter. Of kies bij de ‘paddenstoel van de eeuwige jeugd’ voor een shiitake-dashi met furikake eieren. Of wellicht heeft u liever de brandnetel-springroll met zoetzure paddenstoel?

Het uitgangspunt is om natuurproducten te eten en te drinken die je immuunsysteem versterken en daarbij geeft de auteur verschillende toepassingen. Niet alleen als gerecht, ook als drank of tinctuur – met de nodige waarschuwingen voor bijwerkingen en negatieve effecten.

null Beeld

Wouter Bijdendijk
Plantkracht
Nijgh Cuisine;
272 blz. 37,50 euro

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden