RecensieKookboek
Koken zonder iets weg te gooien, met groente van eigen balkon
Alles hangt samen, schrijft Kyra de Vreeze in haar leefstijl-kookboek Home Grown. De naturopaat schrijft hoe een beter leefklimaat z’n uitwerking heeft op je gezondheid: hoe biodiverser de bodem, hoe smaakvoller je zelfgeteelde groenten.
In de eerste hoofdstukken deelt ze haar natuurvoedingskennis, haar visie op een zelfvoorzienend leven en hoe je omgaat met de aarde, zodat je een volwaardige maaltijd op je bord krijgt: ‘Alles in onze natuur functioneert op basis van symbiotische samenwerking’. Leuk zijn de tips waar je lokaal (in bulk) gezond eten kunt scoren.
Daarna lees je hoe je groente en fruit teelt, ook op het balkon, gevolgd door bijpassende recepten als moestuinsalade of frambozen-basilicum-mousse. Ze heeft genoeg ideeën om te eten zonder iets weg te gooien: maak eens een oudbroodcake. De recepten zijn soms bewerkelijk, maar zeker smakelijk. Bij ons viel de venkel-tomaatschotel met geitenkaas in de smaak. Geinig zijn haar gezinstips, al weet ik niet of alle kinderen opspringen voor een kefir-braam-salie ijslollie. Het kan ook te gezond.
Kyra de Vreeze
Home Grown.
Kosmos;
144 blz. €22,50