null Beeld
Beeld

BoekrecensieKinderboek

Klimmend, quizzend en zingend helpt de Pieto-toets elke hulppiet in spe op weg naar sinterklaas

Met feestelijke activiteiten en kakelverse sinterklaasliedjes helpt De Pieto-toets elke hulppiet in spe een eind op weg.

Bas Maliepaard

Het tijdperk van Zwarte Piet is in de kinderliteratuur definitief ten einde. Vorig jaar vernietigde Clavis als vermoedelijk laatste uitgeverij de voorraad traditionele sinterklaasboeken. In de nieuwe aanwas is geen Zwarte Piet meer te bekennen, maar hebben de pieten meestal een verscheidenheid aan natuurlijke huidskleuren. Zo ook in het vrolijk geïllustreerde De Pieto-toets, waarin de klas van juf Merel een achtdelige toets aflegt om hulppiet te worden. Een eenvoudig, maar geslaagd concept, waarmee Hans Hagen leerkrachten niet alleen voorziet van een vlot voorleesverhaal maar ook van een feestelijke activiteitenreeks in de sinterklaastijd. Er staan evenwichts-, sluip-, klim- en gooioefeningen in en quizvragen als: ‘Wat zing je na: Zie de maan schijnt door de bomen… 1. Bakkers maakt nu speculaas. 2. Jakkie bah geen pindakaas. 3. Makkers staakt uw wild geraas.’

Tussendoor presenteert Hagen kakelverse sinterklaasliedjes, die gratis te beluisteren zijn via Spotify en YouTube. Tikkie suf dat één van de quizvragen niet klopt: ‘Komt Sint naar Nederland in de winter, de zomer of gewoon als hij er zin in heeft?’ Hopelijk heeft de goedheiligman er dit jaar zin in, maar het is nog herfst.

Hans Hagen
De Pieto-toets
Ill. Marieke van Ditshuizen
Querido; 77 blz. € 15,99
Vanaf 5 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden