Klaas tiptPopmuziek

Klaas tipt: MF Doom heeft plezier op zijn postuum verschenen album, Squid daagt de luisteraar uit

null Beeld
Klaas Knooihuizen

Czarface & MF Doom

Super What?

Als Super What? zoals gepland in april 2020 was verschenen, was het ontvangen zoals het bedoeld was: als aangenaam tussendoortje van een groep hiphopveteranen die een liefde deelt voor complexe rijmschema’s en stripboekesthetiek. Maar een half jaar na de opnames overleed MF Doom. De doodsoorzaak is nooit bekendgemaakt. Dan ga je toch anders naar zo’n plaat luisteren. Ondubbelzinnige vooruitwijzingen zijn niet te vinden, maar het plezier straalt ervan af en dat is een fijne gedachte.

Squid

Bright Green Field

We kunnen zo langzamerhand spreken van een nieuwe Britse rockgolf. Waar de vorige ons voornamelijk pakkende gitaarriffs en heerlijke meezingrefreinen bracht, zijn het dit keer virtuoze muzikanten die er niet voor terugschrikken de luisteraar uit te dagen. Squid overschrijdt de standaard songlengte gerust met honderd procent, schakelt schijnbaar lukraak van kalm naar onstuimig en doorspekt de liedjes met oneliners: ‘De eieren zijn de dag na Pasen altijd goedkoper.’ Daar steek je wat van op.

Sarah Neufeld

Detritus

Arcade Fire-violiste Sarah Neufeld mikt met haar solowerk niet op liedjes maar op sferen. Ze kan opgefokt klinken, zenuwachtig of juist vreedzaam, en slaat geregeld onaangekondigd een zijweg in. Detritus is gemaakt voor een dansvoorstelling en eerlijk gezegd mis je het visuele aspect wel een beetje. De titel slaat op ‘in het water zwevende deeltjes van dode organismen’. Dat is dan wel weer treffend gekozen.

Kalbells

Max Heart

null Beeld

Kalbells was ooit een soloproject, maar zoals dat vaker gaat werden de toerende bandleden onderdeel van de groep. Max Heart kwam harmonieus tot stand en dat hoor je, het album is minder maf dan het debuut. Gebleven is de lome stemming; de liedjes klinken als een stapel overbelichte foto’s van een zonvakantie in de jaren tachtig. Het loont om aandachtig naar de vrolijke, bizarre teksten te luisteren. ‘We zitten in een augurk’; hoe vaak hoor je dat nou?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden