null Beeld Anita Huisman
Beeld Anita Huisman

Klaas tiptPopmuziek

Klaas tipt: Kane Strang, Wau Wau Collectif, Valerie June en Otzeki

Klaas Knooihuizen

Kane Strang
Happy To Perform

Hij bedoelt het vast niet vervelend, maar met zo’n albumtitel steekt de Nieuw-Zeelandse indierocker Kane Strang ons ongenadig de ogen uit. In zijn thuisland is zijn tournee in volle gang, wij moeten het met zijn album doen. Strang zingt nog steeds op die kenmerkende manier, nonchalant maar tegelijkertijd net boven zijn kunnen. Zijn muziek staat daardoor voortdurend onder spanning. Waardevol advies: ‘Ik leefde in de toekomst en in de toekomst was ik gelukkig’. Zo moet het dus.

Wau Wau Collectif
Yaral Sa Doom

null Beeld

Er was eens een Zweed die voet zette in een Senegalees kunstenaarsdorp, waar hij jamsessies met lokale muzikanten opnam. Terug in Zweden bewerkte hij ze en stuurde ze terug. Jarenlang gingen de opnames heen en weer. De groep dijde uit, de muziek werd steeds rijker. Maar niet voller: het eindresultaat klinkt wonderwel vederlicht. Hoewel de Senegalese muziektradities zich sterker opdringen dan de Zweedse, voelt het geheel als iets wat beide werelden overstijgt.

Valerie June
The Moon and Stars: Prescriptions for Dreamers

De popliedjes van Valerie June leunen doorgaans sterk op muziektradities uit het Oosten van de Verenigde Staten: bluegrass en aanverwanten, met drukke violen en die typische nasale zang. Op dit album verloochent ze haar afkomst niet, maar haar blik is verruimd. Op het serene Stardust Scattering klinkt ze heerlijk dromerig, terwijl in Within You een trage trapbeat opduikt, inclusief zenuwachtige hihats volgens de laatste hiphopmode.

Otzeki
Now is a Long Time

null Beeld

Dit duo uit Londen maakt warmbloedige muziek op het snijvlak van dance en soul, met klanktapijten van synthesizers, zwoele zang en lome beats. Binnen die grenzen is dit een vrij diverse plaat, met ook hints naar Radiohead en Massive Attack. Speciale aandacht verdient het nummer Max Wells-Demon, dat geschreven is vanuit het perspectief van de ‘charmless man’ uit het gelijknamige nummer van Blur uit 1996.

Klaas Knooihuizen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden