null Beeld

JeugdboekTip

Kereltje Konijn zaait vanuit de hangmat

Geestige tekeningen bij een ontspannen voorleestekst.

Bas Maliepaard

Met een vrolijke, bijna Paul van Ostaijen-achtige begroeting begint Heer Hermelijn zijn dag. Het tekent zijn persoonlijkheid: opgeruimd en vol frisse zin. Als híj al boodschappen gaat doen, zwaait zijn buurman Kereltje Konijn hem in zijn ochtendjas met tijgerstrepen uit. Ook dat is tekenend: Konijn is liever lui dan moe.

Bij de winkel krijgt Heer Hermelijn moestuinzaadjes en natuurlijk is dat voor hem meteen reden om een hele moestuin aan te leggen. “Ook Kereltje Konijn/ zag de moestuinplannen zitten./ Hij zou wel zaadjes zaaien./ Heer Hermelijn mocht spitten”, rijmt het verder. Marije Tolman laat Konijn inderdaad zaaien: liggend, vanuit zijn hangmat.

Ook geestig: de plaat waarop hij met een innig tevreden uitdrukking zorgt voor de bemesting. Met zijn konijnenkont naar de lezer toe katapulteert hij keutels rond de jonge plantjes. Met oogsten heeft hij ook geen moeite: dat doet hij ’s nachts, voor Hermelijn iets kan eten. Die snapt er niets van: wie rooft zijn moestuin leeg? Ontspannen voorleestekst, tekeningen in sprankelkleuren, met grappige details, zoals Hermelijns overall met groentedessin.

null Beeld

Elle van Lieshout & Erik van Os
De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn
Ill. Marije Tolman
Hoogland & Van Klaveren;
34 blz. € 4,99
Vanaf 5 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden