BoekrecensieJeugdboek

Keizer ei is een verhaal vol ei-woorden

null Beeld
Beeld

Karst-Janneke Rogaar schrijft een verhaal met alle ei-woorden erin, dat logisch verloopt én leuk is om te lezen

Bas Maliepaard

Een verhaal schrijven met bijna alle korte-ei-woorden erin, dat logisch verloopt én leuk is om te lezen, is allesbehalve een eenvoudige klus. Illustratrice Karst-Janneke Rogaar slaagde er wonderwel in. Het resultaat is het geestige ‘Keizer ei’, waarin alle ei-woorden in rood zijn afgedrukt.

“Heid en Teit gaan op reis. Teit heeft de pleisters en Heid de broodjes met ei voor allebei.” Heid heeft wel iets weg van Fido Dido, uit de beroemde 7Up-reclames in de jaren negentig, Teit is een gestreepte poes. Hun namen zijn meteen een ezelsbruggetje, want alle woorden die eindigen op -heid of -teit schrijf je met een korte ei.

null Beeld
Beeld

De twee wandelen over de hei, over een akker met prei, door een vallei en stuiten op een steiger waar een zeilboot ligt aangemeerd. Ze besluiten ermee naar een eiland te varen, maar tijdens de overtocht komen ze in moeilijkheden. Hier kon Rogaar woorden als deinen, kapseizen, teisteren, teil en dweil kwijt. “Dit is ons einde!”, jammert Heid, maar Teit antwoordt: “Schei toch uit! Het vereist alleen wat arbeid om de boot overeind te houden.” Dat soort geforceerde zinnetjes staan er soms in, maar die werken door de vaak wat formele toon juist grappig.

Dat het bijna sprookjesachtige verhaal je ondanks al dat nadrukkelijke ge-ei meeneemt, is zeker ook te danken aan de expressieve illustraties van Rogaar. De decors van donkergroen en rood potlood ogen krasserig en ruig, maar de composities zijn afgewogen. Rogaars handschrift is bovendien heel dynamisch: woelige luchten, onstuimige zee, kronkelende bomen en striemende regen – het is een en al beweging.

Op het eiland ontmoeten Heid en Teit de eigengereide, breiende keizer Ei, een Humpty Dumpty-achtig wezen, dat hen aanvankelijk niet erg hartelijk ontvangt, maar met wie ze na een diner van postelein en reigerpastei toch een avond vol gein beleven (‘Heid kent een mop over een geile meid met aambeien en een zeis’ – tja, die woorden moesten er natuurlijk ook in).

null Beeld
Beeld

Het verhaal lijkt me ondanks de onvermijdelijke moeilijke woorden – puriteins, soeverein, einzelgänger – goed te volgen voor kinderen en heel bruikbaar in een taalles. Of als geinig cadeau voor volwassen taalliefhebbers. Einde (ook het laatste woord van het boek).

Oordeel: Geestig en bruikbaar en voer voor taalliefhebbers.

null Beeld
Beeld

Karst-Janneke Rogaar
Keizer ei
Kluitman; 69 blz.; € 14,99. Vanaf 8 jaar

Bas Maliepaard (1982) bespreekt vanaf zijn 23ste jeugdboeken voor Trouw – die natuurlijk ook door volwassenen mogen worden gelezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden