null Beeld
Beeld

FilmrecensieJudas and the Black Messiah

Judas and the Black Messiah laat zien hoe diep het racisme geworteld is bij de federale politiedienst

Judas and the Black Messiah
Regie: Shaka King.
Met Daniel Kaluuya, LaKeith Stanfield, Jesse Plemons, Dominique Fishback en Martin Sheen. ★★★★

Malcolm X werd in 1965 vermoord, Martin Luther King in 1968 en Fred Hampton in 1969. Fred Hampton? Ja, dankzij het Oscarsucces Judas and the Black Messiah krijgen we zicht op een wat minder bekende kant van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de jaren zestig. Hampton was in 1967 een 19-jarige student toen de FBI een dossier over hem opende. FBI-directeur J. Edgar Hoover, pompeus gespeeld door Martin Sheen, was erop gebrand activistische elementen in de zwarte gemeenschap te neutraliseren, zoals het heette. Vooral Fred Hampton, die de bijnaam Black Messiah kreeg, moest in de gaten worden gehouden.

In het waargebeurde drama zie je hoe diep het racisme geworteld is bij de federale politiedienst. Zo wordt de zwarte autodief William O’Neill (een overtuigende rol van LaKeith Stanfield) op een dag in de kraag gegrepen. Hij krijgt de keuze: zeven jaar de bak in of aan ’t werk als informant. O’Neill, 19 jaar, besluit z’n eigen hachje te redden en zich in de kijker te spelen bij de Black Panther Party, afdeling Chicago. Hij wordt hoofd veiligheid, wat vooral betekent dat hij als chauffeur de nieuwe lokale partijvoorzitter Fred Hampton rondrijdt. Vanaf dat moment weet de FBI alles over Hamptons doen en laten.

Speeches van Martin Luther King en Malcolm X

Daniel Kaluuya, die voor de rol van Hampton een Oscar won, is een charismatische Engelse acteur die goed weet over te brengen wat er zo bijzonder was aan de jonge Black Panther-leider. Hampton luistert naar speeches van Martin Luther King en Malcolm X en doet er zijn voordeel mee. Hij schudt als revolutionair socialist citaten van Mao Tse Tung en Che Guevara uit zijn mouw. Zijn eigen speeches zijn bevlogen, ritmisch.

Daniel Kaluuya als de vrijheidsstrijder Fred Hampton. Beeld filmdepot
Daniel Kaluuya als de vrijheidsstrijder Fred Hampton.Beeld filmdepot

De swingende soundtrack met het heerlijke, Oscarwinnende liedje Fight for You - gezongen door de jonge, Afro-Amerikaanse zangeres H.E.R. - lijkt op Hamptons dynamische redevoeringen afgestemd. Op de een of andere manier weet Hampton zijn gaven als doener en denker perfect te combineren. Als hij een tijdje achter de tralies zit, breekt op het partijkantoor meteen de pleuris uit.

Regisseur Shaka King ontvouwt zo het pakkende verhaal van een geliefde, jonge, zwarte leider die op 21-jarige leeftijd de pas wordt afgesneden door de racistische, haatdragende FBI-baas Hoover en zijn mannen. Het is wel een beetje een FBI-karikatuur: witte mannen met pokdalige gezichten die zich tegoed doen aan dikke sigaren en grote flessen bier, maar goed. De manier waarop de film de geschiedenis van Hampton paart aan die van zijn verrader, de judas in het verhaal, maakt indruk. Zeker als O’Neill als verklikker in gewetensnood raakt. Je ziet dat hij eigenlijk veel te jong is om te beseffen waar hij zich in begeeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden