null Beeld

BoekrecensieThriller

Je vraagt je af: waarom zijn nog niet al Paul Cleave’s thrillers vertaald?

De verdwijning van de zoon van twee thrillerauteurs roept de vraag op: wat zou de detective denken?

Monique de Heer

De zevenjarige Zack is zo’n kind dat leraren doet verzuchten: ik snap niet hoe zij hem overleven. Met ‘zij’ bedoelen ze dan Zacks ouders, Cameron en Lisa Murdoch, een succesvol echtpaar dat samen thrillers schrijft. Na een dramatische dag met zijn vader op de kermis krijgt Zack een van zijn aanvallen en roept dat hij gaat weglopen. ‘Neem dan wel kleren mee’, roept de vader doodmoe.

De volgende morgen blijkt Zack inderdaad verdwenen uit zijn slaapkamertje. Maar weggelopen? Onder het raam wordt een afdruk van een mannenschoen gevonden.

Nieuw-Zeelander Paul Cleave beschrijft niet alleen fraai de ontreddering van de ouders, maar ook de ophef op sociale media. Het beroemde thriller-­echtpaar heeft meer dan eens tijdens interviews vrolijk gezegd dat ‘niemand zo goed met een misdaad weg zou kunnen komen als wij’. Voor hun huis verzamelt zich een woedende menigte die de ouders als schuldigen ziet. Lisa verwijt ­Cameron de ruzie met Zack en vertrekt. Alleen achtergebleven moet Cameron zichzelf bij ­elkaar rapen en doen waar hij goed in is: de verdwijning van zijn zoon behandelen alsof het een thriller is. Wat zou de detective denken?

Na lezing van deze vaardig geschreven, meeslepende thriller vraag je je alleen nog maar af: waarom zijn nog niet alle boeken van Paul Cleave in vertaling verschenen?

null Beeld

Paul Cleave
Kinderspel
(The Quiet People)
Vert. Sandra van de Ven
Luitingh-Sijthoff; 395 blz. €21,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden