null Beeld
Beeld

BoekrecensieKinderboek

J.K. Rowling maakt van zoektocht naar verloren knuffelvarken een betoverend kerstsprookje over verlies

Met haar originele fantasie en meeslepende vertelstem pakt J.K. Rowling je opnieuw in.

Bas Maliepaard

Speelgoed dat tot leven komt en de zoektocht naar een kwijtgeraakte knuffel: om van deze sleetse ingrediënten een verrassend kinderboek te maken, moet je van goeden huize komen. Maar J.K. Rowling is met haar Harry Potter-serie niet voor niets al bijna 25 jaar een van de meest gelezen kinderboekenschrijvers ter wereld. Met haar originele fantasie en meeslepende vertelstem pakt ze je ook dit keer in.

Als Jacks puberstiefzus Sanne op kerstavond zijn lievelingsknuffel Ut Varken (UV) op de snelweg uit het autoraam gooit, is hij ontroostbaar. Vervuld van spijt koopt Sanne meteen een nieuw ‘kerstvarken’, maar dat ruikt natuurlijk niet zo vertrouwd.

Woedend valt Jack in slaap, om niet veel later wakker te worden van stemmen: de Dingen in zijn kamer léven. Kerstvarken biedt Jack aan met hem op zoek te gaan naar UV, die nu in het Land van Verlies woont.

En zo verandert een realistisch verhaal over de strubbelingen in een recent samengesteld gezin in een betoverend avontuur vol heerlijke, beeldende vondsten, waarbij je de Toy Story-achtige animatiefilm die er ongetwijfeld van gemaakt zal worden al voor je ziet.

Bijrol voor de Kerstman

Alles wat we kwijtraken zinkt weg in het Land van Verlies, waar de dan levende voorwerpen worden ingedeeld. Ondingen waar geen mens nog waarde aan hecht, verdwijnen meteen naar de Vlakte van de Verstotenen. In het wildweststadje Niemendal (vertaler Wiebe Buddingh’ stelt nooit teleur) komen goedkope, oude Dingen terecht, in het gezellige plaatsje Had-Ik-Je-Maar de spullen waar naar gezocht wordt en in de weelderige Stad van Verloren Schatten de kostbaarste voorwerpen die in de mensenwereld zeer gemist worden. Waar is UV?

Omdat Kerstvarken en Jack het Land van Verlies illegaal betreden hangt er doorlopend spanning in het boek: worden ze ontdekt, dan vallen ze ten prooi aan de Grote Verliezer, een monsterlijk, robotachtig wezen dat afgedankte spullen verslindt.

Ondertussen maken we kennis met een stoet geestige en griezelige personages, waarvan je nooit had gedacht dat het personages konden zijn: het nuffige adresboekje Ada, de angstaanjagende spijkerschoen Pletter, het pratende Gedicht (een overbodige kladversie) en figuren als Geluk, Hoop en Macht (ook ‘dingen’ die een mens kan verliezen).

Naar het eind toe versuikert het verhaal door de overbodige bijrol voor de Kerstman en de nadrukkelijke moraal: verlies hoort bij het leven. Gelukkig volgt daarna nog de spannendste scène uit het boek.

null Beeld
Beeld

J.K. Rowling
Het kerstvarken
Vert. Wiebe Buddingh’
Ill. Jim Field
De Harmonie; 320 blz. € 24,90
Vanaf 7 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden