null Beeld Trouw
Beeld Trouw

BoekrecensieThriller

Is de minister nog te redden in de totale chaos van het toekomstige Stockholm?

Jens Lapidus schetst in Paradijs een zeer onaangename toekomst, waarover het dan wel weer aangenaam lezen is.

Monique de Heer

Stockholm in de niet eens zo verre toekomst: het klimaat is definitief veranderd en het is het hele jaar bloedheet. De ­Chinese overheid bezit meer vastgoed dan alle woningbouwverenigingen bij elkaar. De winkelstraten hebben het verloren van Amazon. Criminaliteit is niet meer in de hand te houden.

In 2025 is een wet aangenomen die het mogelijk maakt om wijken met veel werkloze allochtonen af te sluiten. Je mag er alleen met speciale toestemming nog uit.

Diepzwart toekomstscenario

De Zweedse schrijver en strafrechtadvocaat Jens Lapidus schetst in Paradijs een diepzwart toekomstscenario. In de ommuurde ‘aandachtswijken’ zijn er voortdurend opstanden. Als de minister van binnenlandse zaken, Eva Basarto Henriksson, de gemoederen wil sussen in een van de ergste wijken, breekt chaos uit. In het gedrang wordt ze gescheiden van Fredrika, haar beveiliger, en ze verdwijnt. Fredrika krijgt de schuld en dus mag zij het oplossen.

Lapidus vertelt het verhaal door de ogen van Fredrika, haar zusje − een succesvolle vlogger − en Emir, een kleine crimineel uit de wijk met de ­cynische bijnaam Het Paradijs. Omdat politie geen gezag meer heeft in de door bendes geregeerde buurt, geeft Fredrika Emir opdracht op zoek te gaan naar de minister. Het wordt een hachelijke zoektocht, want er zijn meer mensen die de minister als aangename buit zien.

Het beeld dat Lapidus schetst van deze wijk van de toekomst is gruwelijk. Er is geen recht, het ziekenhuis wordt vernield, geweld is overal. Toch weet de schrijver met details over het dagelijks leven ook lucht te scheppen. Zo moppert de koelkast als de vlogger weer is vergeten sojamelk te halen. En zo blijft deze harde waarschuwende roman van Lapidus, behalve spannend, ook nog aangenaam om te lezen.

null Beeld

Jens Lapidus
Paradijs
(Paradis City)
Vert: Jasper Popma en Clementine Luijten
AWBruna; 432 blz €22,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden