De zeven jongeren in Bigger than Us hebben wel iets beters te doen dan somberen. Beeld
De zeven jongeren in Bigger than Us hebben wel iets beters te doen dan somberen.

FilmrecensieBigger than Us

Inspirerende docu over bijzondere jonge mensen die iets willen veranderen in de wereld

Bigger than Us
Regie Flore Vasseur
★★★★

Remke de Lange

Oceanen vol plastic, kindhuwelijken, favela’s bol van armoede. Je zou er moedeloos van worden, zoveel misstanden zijn er in de wereld. Maar de zeven jonge mensen in de documentaire Bigger than Us hebben wel iets beters te doen dan somberen. Ze verbeteren ogenschijnlijk kleine dingen in hun omgeving, wat toch grote effecten heeft.

De Franse Flore Vasseur reist in dit met crowdfunding gefinancierde project naar verschillende continenten, met als gids de Indonesische klimaatactiviste Melati Wijsen. De achttienjarige zoekt reflectie bij leeftijdgenoten die zich elders in de wereld hard maken voor zaken die beter moeten. In Libanon ontmoet ze Mohamad Al Jounde, een Syriër die in zijn vluchtelingenkamp een school heeft gebouwd. Want vluchtelingenkinderen hebben niet alleen onderwijs nodig, maar ook structuur en geborgenheid. In Rio de Janeiro zoekt ze Rene Silva op, die op zijn elfde een krant begon met verhalen uit de favela’s. De autoriteiten mogen zwaarbewapende politie op de arme stadsdelen afsturen, er wonen ménsen, met dromen en ambities.

Energieke generatiegenoten van Greta Thunberg

Dit zijn energieke generatiegenoten van internationaal boegbeeld Greta Thunberg die geen genoegen nemen met sociale ongelijkheid, economische uitbuiting of milieuschade waarmee ze zijn opgegroeid. Idealisten die in hun verstandige gesprekken met Melati vooral nuchter en pragmatisch overkomen. Memory Banda, die als tiener in Malawi de minimum huwelijksleeftijd omhoog wist te krijgen, zie je nog weleens president worden.

Gewone, en toch bijzondere, jonge mensen die zichzelf iets groter maken. Groot genoeg om iets te kunnen dóen. Inspirerend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden