null Beeld

BoekrecensieJeugdboek

In Mirakel gaat het over volksgeloof en rituelen in fraaie Vlaamse zinnen

Marita De Sterck schrijft over herinneringen; hoe we ze kwijtraken, koesteren, delen, verstoppen.

Bas Maliepaard

Wie ervan houdt om tijdens het lezen fraaie zinnen te onderstrepen, kan bezig blijven in Mirakel van Marita De Sterck. Alleen al vanwege het smakelijke Vlaams, maar vooral ook door de levenswijsheid die erin doorklinkt.

In deze sensitieve roman, verteld vanuit verschillende perspectieven, draait het om hoe het geheugen de mens bepaalt. Hoe we herinneringen kwijtraken, wegstoppen, koesteren, delen, verzwijgen of hoe ze ons blijven kwellen en met spijt vervullen.

Schuldgevoel

De jongvolwassen Ruben worstelt met schuldgevoel rond zijn stukgelopen relatie. Zijn dementerende opa, weduwnaar Emiel, voelt dat hij een belangrijke herinnering is kwijtgeraakt, waarmee hij nog iets moet: ‘Raar dat een mens nieuwsgierig kan zijn naar zijn eigen verleden, terwijl hij er zelf bij was. Misschien wil het verleden niet dat we het blootleggen. Omdat we het niet aankunnen.’

Student en vluchteling Nuri, die bij Emiel inwoont om voor hem te zorgen en op wie Ruben verliefd wordt, vecht ’s nachts met traumatische herinneringen aan haar geboorteland, waar ze niet over wil praten. Emiel begrijpt dat: ‘In elke mens zit iets verstopt, ligt er een veldje dat ontploft als ge erin begint te ploegen. Er is verdriet dat ge niet kunt ontmijnen zonder veel grotere catastrofes op gang te trekken.’

Toch is hij vastbesloten om zijn eigen veldje om te ploegen. Het poppetje van bijenwas, dat bij de bedevaarten van zijn vrouw Lea hoorde, lijkt een aanknopingspunt. Emiel hoopt dat een bezoek met Ruben aan de bedevaartkerk zijn geheugen zal opfrissen.

Antropoloog

(Volks)geloof en rituelen hebben de bijzondere belangstelling van antropoloog De Sterck en ook (familie)geheimen en de relatie tussen verschillende generaties komen vaker terug in haar werk. Hier zelfs over het graf heen, want ook de overleden Lea, die een belangrijke rol speelt in Emiels verloren herinnering, komt aan het woord: ‘Het zijn niet de schone souvenirs maar juist de zere plekken die het vlotst door de generaties reizen.’

Hoewel alle personages eigen hoofdstukken krijgen, staat het intrigerende en ontroerende verhaal van Emiel centraal. Ruben blijft teveel aangever, zijn probleem raakt minder. Nuri krijgt meer reliëf, al had ik nog best meer over haar aangrijpende geschiedenis willen lezen.

Maar al met al schetst De Sterck boeiend hoe deze mensen elkaar ongemerkt motiveren om hun schrijnende herinneringen onder ogen te zien en hoe liefde in al haar vormen zowel pijn kan veroorzaken als verzachten.

null Beeld

Marita De Sterck
Mirakel
Querido; 192 blz. € 16,99
Vanaf 15 jaar, verschijnt 1 juni

Bas Maliepaard (1982) bespreekt sinds zijn 23ste jeugdboeken voor Trouw. Volwassenen moeten die vooral ook lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden