BoekrecensieThriller

In ‘Mindful moorden’ van Karsten Dusse mediteert de hoofdpersoon zich van moord naar moord

null Beeld

Droogkomische thriller van Karsten Dusse met een seriemoordenaar die aan mindfulness doet.

Monique de Heer

Thrillers en humor is een combinatie die zelden goed uitpakt. Toch slagen een paar Duitse schrijvers erin een prettige, droogkomische toon te vinden. Eerder was er Doodse stilte op het wad van Klaus-Peter Wolff en nu is er Mindful moorden van Karsten Dusse. Ook nu komt er een seriemoordenaar aan het woord die vindt dat hij het eigenlijk ook niet kan helpen.

Björn Diemel is topadvocaat bij een gerenommeerde firma die zich voornamelijk bezighoudt met belastingtrucs voor steenrijke cliënten. Björn heeft maar één cliënt, de gewelddadige crimineel Dragan Sergowicz. Na zich jaren te hebben uitgesloofd loopt Björn compleet vast. Zijn vrouw stuurt hem naar een cursus mindfulness. Waanzin denkt de advocaat, maar de adviezen blijken toepasbaar te zijn. Hij leert op de cursus vooral uit te gaan van zijn eigen behoefte. Die is voor Björn duidelijk. Het enige wat hij wil is lekker op pad gaan met zijn driejarige dochtertje. Dragan steeds ter wille zijn wordt daarbij erg lastig dus die moet dood.

Voor Björn wordt mindfulness een excuus om buiten schot te blijven en zich niet schuldig te voelen. Stikt Dragan in de kofferbak? Benoem je gewenste toestand: ‘Ik ben rustig, ga niet mee met de onrust’. Dreig je een paniekaanval te krijgen omdat Dragans makkers willen weten waar hij is? Ontspanningsoefening! Björn mediteert zich van moord naar moord.

In zijn nawoord schrijft Dusse dat mindfulness voor hem persoonlijk wel degelijk belangrijk is. ‘Het maakt dingen gemakkelijk maar het is beslist geen panacee voor alles’. Hij neemt de uitwassen op de korrel. Je kunt tenslotte ook een overvloed van het goede toepassen, zoals Björn.

null Beeld

Karsten Dusse
Mindful moorden
Vert. Olga Groenewoud
AW Bruna; 315 blz. € 20,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden