null Beeld
Beeld

BoekrecensieThriller

In het weiland liggen zestien paardenhoofden in een kring, en iedereen kan de dader zijn

In een intrigerende thriller van Greg Buchanan wordt de lezer beloond met een stevige ontknoping.

Monique de Heer

De aanblik is zo bizar dat rechercheur Alec Nichols eerst niet begrijpt wat hij ziet. Zestien ogen staren vanuit de aarde omhoog, grote ogen, paardenogen. De hoofden van de dieren vormen een cirkel in het veld, één oog zichtbaar. Zestien staarten liggen verderop. De rest van de dieren is weg.

De hoofden liggen in een weiland bij een vervallen Engels kustplaatsje. In Ilmarsh regent het veel, het hart van de plaats is de speelhal vol gokkasten waar vooral veel lusteloos wordt rondgehangen. Alec roept de hulp in van een forensisch arts, Cooper Allen. Ze achterhalen dat hier iemand bezig is geweest met verstand van zaken. Buchanan laat de lezer indringend meekijken in de belevingswereld van verschillende bewoners van Ilmarsh en hun relatie tot dieren. De plaatselijke dierenarts heeft duizenden dieren moeten afmaken vanwege allerlei ziekten. Maar ook omdat eigenaren niet wilden betalen voor ­behandeling. Het raadsel van haar beroep, verzucht de vrouw, is hoe ze het dier van het baasje kon redden.

Dan wordt het meisje dat de paarden heeft gevonden ziek, net als Alec en anderen die de hoofden hebben aangeraakt. Cooper niet, zij had beschermende kleding aan. Alec en het meisje overleven, maar lang niet iedereen. Er gaan ­geruchten over een eiland waar chemische proeven zijn gedaan, maar hebben de paarden daarmee te maken? En waarom uitgerekend zestien?

Zestien paarden is geen boek dat je even lekker wegleest. Het is vrij staccato geschreven maar het intrigeert, vooral vanwege het schrijnende beeld van het stadje en de positie die dieren in een dergelijke gemeenschap innemen. De lezer wordt ruim beloond met een stevige ontknoping.

null Beeld
Beeld

Greg Buchanan
Zestien paarden
(Sixteen Horses)
Vert: Erica Disco
HarperCollins; 396 blz. € 21,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden