null Beeld

BoekrecensieThriller

In de nieuwe thriller van John Banville vraagt Quirke zich af: heeft hij die arts niet eerder gezien?

De thriller zindert niet van spanning, maar zit wel vol heerlijke observaties.

Monique de Heer

De eerste zin van een boek moet lekker binnenkomen. Met: ‘Terry Tice vond het leuk om mensen te vermoorden’ begint April in Spanje van de Ier John Banville goed. Banville won eerder met zijn roman The Sea de Man Booker Prize. April in Spanje is de meest recente van zijn spannende romans rond de Ierse patholoog-anatoom Quirke. Quirke (niemand gebruikt zijn voornaam) is nu met pensioen en zijn vrouw heeft hem meegenomen op vakantie naar San Sebastián.

De dagen kabbelen daar voort via terrassen, veel wijn, lekker eten en prachtige vergezichten. Tot Quirke na een klein ­ongelukje op de eerste hulp ­terechtkomt en denkt dat hij de arts daar eerder heeft gezien. Het duurt een paar dagen, maar dan beseft hij dat het April moet zijn, de beste vriendin van zijn dochter Phoebe. Alleen werd April, nazaat van een vooraanstaande Ierse familie, vier jaar eerder omgebracht door haar broer die daarna zelfmoord pleegde. Haar lichaam is nooit gevonden.

Gedaan met de rust

Quirke belt zijn dochter in Ierland. Phoebe gaat naar de oom van April, minister in het Ierse kabinet, bij wie het klamme zweet uitbreekt als hij hoort van het telefoontje van Quirke. Dan is het ook gedaan met de rust in Spanje.

Banville is geen schrijver die je op het puntje van je stoel laat zitten van spanning, maar wat een fraai taalgebruik en heerlijke observaties. En hij voert de lezer wel vakkundig naar een spannend eindspel.

null Beeld

John Banville
April in Spanje
(April in Spain)
vert: Arie Storm
Querido; 360 blz. € 23,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden