null Beeld

BoekrecensieJeugdboek

In de nieuwe Lucy Strange is een 12-jarige niet langer Lady Agatha, maar ook nog niet boerendochter Aggie

In meeslepend nieuw boek van Lucy Strange gaat het opnieuw over (familie)geheimen.

Een oud Brits landhuis aan de rand van een nevelig meer, met in het midden een kerkhofeiland en eromheen “de brede, donkere schouders van de bergen.” In dat beeldend beschreven, spookachtige decor speelt rond de eeuwwisseling van 1899 en 1900 de derde jeugdroman van Lucy Strange. Een meeslepende, sfeerrijke gothic novel, stevig geworteld in Britse klassiekers.

Net als in haar vorige boeken, Het geheim van het Nachtegaalbos en Ons kasteel aan zee, spelen (familie)geheimen en de ouder-kind-relatie een belangrijke rol. Dit keer draait het om Lady Agatha Asquith (12), die na de dood van haar ouders, de graaf en gravin, te horen krijgt dat zij niet hun echte dochter is en geen aanspraak kan maken op de erfenis. Haar vader laat haar alleen wat juwelen, twee opalen en een brief na, maar zelfs die worden haar door de nieuwe graaf onthouden. Strange zet deze Clarence overigens behoorlijk karikaturaal neer als hebzuchtige slechterik met ‘gierenogen’ en een bloeddorstige hond.

Een eenvoudige ganzenboer

Agatha moet bij haar biologische vader gaan wonen, een eenvoudige ganzenboer, en haar identiteit opnieuw uitvinden: ze is niet langer Lady Agatha, maar ook nog niet boerendochter Aggie. “Ik ben middernacht”, mijmert ze, “Niet de ene dag en niet de volgende.” Ze is vastbesloten haar verleden uit te pluizen, al zegt haar vriend Bryn: “’t verleden kan je vertellen waar je vandaan komt, maar ’t kan je niet vertellen wie je bent (…) dat maak je hier en nu zelf uit.”

Strange is goed in sterke plots met verrassende wendingen, waarin de geheimen stapsgewijs worden ontrafeld. Ook voert ze met verve aansprekende personages op, zoals de excentrieke vroedvrouw Moll en de tandeloze grafdelver Black.

Hij is het die beweert dat de doden tijdens de eeuwwisseling door een kier in de tijd het rijk van de levenden kunnen betreden.

En dat gebeurt: de geest van een jonge vrouw, die soms als ‘een parelwitte lantaarn’ en soms ‘als distelpluis’ om Agatha heen danst, lijkt haar te willen helpen zoeken naar de waarheid over haar jeugd. Het maakt het verhaal alleen maar mysterieuzer, want wie is deze vrouw?

Het spannende verhaal krijgt een spectaculair, filmisch hoogtepunt met een grote brand en een wilde achtervolging. Strange scheert daarna soms langs de sentimentaliteit, maar kan zo goed vertellen dat je dat graag op de koop toe neemt.

null Beeld

Lucy Strange
De geest en het meisje
Vert. Aleid van Eekelen-Benders
Gottmer;
328 blz. € 16,99
Vanaf 10 jaar

Bas Maliepaard (1982) bespreekt sinds zijn 23ste jeugdboeken voor Trouw. Volwassenen moeten die vooral ook lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden