Ben en Raz wonen in een multiculturele wijk in Tel Aviv. Beeld
Ben en Raz wonen in een multiculturele wijk in Tel Aviv.

FilmrecensieConcerned Citizen

In Concerned Citizen komt liberale vrijdenker zichzelf pijnlijk tegen

Concerned Citizen
Regie Idan Haguel
Met Shlomi Bertonov, Ariel Wolf, Lena Fraifeld
★★★

Ronald Rovers

Visueel is het Israëlische Concerned Citizen bescheiden van opzet. Maar qua ideeën zit het vernuftig en intrigerend in elkaar. Waarschijnlijk zullen best wat kijkers zich herkennen in een van beide hoofdpersonen, ook al geven ze dat liever niet toe.

Geliefden Ben en Raz wonen in een multiculturele wijk in Tel Aviv. Ze willen graag een baby van een draagmoeder adopteren en Ben verklaart dat hij het belangrijk vindt dat het kindje in deze omgeving opgroeit. Zijn overtuigingen raken echter aan het wankelen als er voor de deur van hun appartement een gewelddadig incident plaatsvindt. Is hij wel die linksliberale vrijdenker die hij altijd dacht te zijn? Hij kan als stadsplanoloog wel mooi multiculturele plaatjes construeren over nieuw te ontwikkelen stadsgebieden, maar is dat niet slechts een ideaal? Is hij als puntje bij paaltje komt niet veel conservatiever?

Die opzet doet denken aan de novelle Iemand, niemand en honderdduizend van Pirandello. Daarin leidt een schijnbaar onschuldige opmerking van een echtgenote over iemands neus, tot een diepe twijfel over de eigen persoonlijkheid en identiteit. Concerned Citizen maakt niet de fout Bens twijfel te reduceren tot iets politiek-ideologisch. Allerlei emoties en overtuigingen beginnen door elkaar te lopen en juist dat maakt de film intrigerend. Vragen over schuld en boete. Twijfel over de baby. Twijfel over de plek waar hij altijd graag wilde wonen.

Nog intrigerender is de vraag in hoeverre je jezelf eigenlijk kent als blijkbaar je hele gevoelsleven overhoop kan worden gehaald door een willekeurige gebeurtenis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden