null Beeld

FilmrecensieBelle

In ‘Belle’ is een schuchter meisje een ster op sociaal medium – totdat het misgaat

Regie: Mamoru Hosoda
Met Kaho Nakamura (Stem), Takeru Satoh (Stem), Kōji Yakusho (Stem)
★★★

Ronald Rovers

Voor veel mensen is het al een realiteit: hun handelen en sociale interacties online bepalen hun leven meer dan hun handelen offline (al moet je nog steeds eten). Die spanning is een van de centrale thema’s in de Japanse animatie Belle, die in 2021 op het festival van Cannes voor het eerst te zien was.

Belle is het alter ego van Suzu, een tamelijk onzichtbaar en ongelukkig schoolmeisje dat sinds de dood van haar moeder geen noot meer kan zingen. In het gigantische online universum van U groeit ze echter uit tot een wereldster. Met meer dan 5 miljard gebruikers is U een enorm sociaal medium, grootser en intenser dan TikTok of Facebook.

Alles gaat goed, tot een van haar concerten verstoord wordt door Beast, een monsterlijke avatar die buiten alle conventies om opereert. Meer drama volgt en dan ontdekt iemand Belles identiteit. Als bekend wordt dat achter de superster een stamelend meisje schuilgaat, is het gedaan met Suze’s droom.

Het idee achter de film is dat mensen een ongezonde en zelfs destructieve relatie met hun online persona kunnen ontwikkelen. Is het wel zo slim van Suze om zo te leunen op de populariteit van haar online alter ego? Het online universum van Belle is prachtig vormgegeven, maar de manier waarop die vragen worden uitgewerkt is wat al te schematisch, zelfs een beetje gemakzuchtig. Misschien is Belle in die zin vooral geschikt voor een jonger publiek, van tussen de tien en vijftien jaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden