null Beeld

BoekrecensieThriller

In ‘Als je me ziet’ begint de oplossing bij de dienstmeid

De belangrijkste getuige kan spreken noch schrijven in Als je me ziet.

Het is een beetje een ongeregeld zooitje dat naar de Appalachian Trail in Georgia wordt gestuurd nadat hikers het bot van een dijbeen hebben gevonden. Een FBI-agent, een IT-specialist met een obsessie voor seriemoordenaars, een overwerkte rechercheur uit Boston en Flora Dane, getraumatiseerd slachtoffer van een ontvoering.

Dane is de enige die ooit ontsnapt is aan de seriemoordenaar Jacob Ness. Hij is dood maar misschien heeft het bot iets met zijn zaak te maken? Niemand verwacht er veel van. Het lijkt vooral een plezierreisje te worden naar het lome platteland.

Centraal in het slaperige stadje staat de villa van de burgemeester, met schommelstoelen op de fraaie veranda waar ze vriendelijk worden ontvangen. De groep begint onraad te ruiken als het dienstmeisje van de burgemeester zich vreemd gedraagt. Het kind kan niet praten en lijkt doodsbang. Tijdens de zoektocht door de bergen naar botten die bij het dijbeen horen, wordt het ene lijk na het andere gevonden.

De grootste nachtmerrie van een ondervrager

Lisa Gardner, een van de best verkopende thrillerschrijvers in de Verenigde Staten, liet zich goed informeren over de grootste nachtmerrie die een ondervrager kan overkomen: een getuige die kan spreken noch schrijven. Het meisje, door haar bazen ‘meid’ genoemd, speelt een cruciale rol in de oplossing van de moorden.

En passant wordt een link gelegd met de ondergrondse spoorlijn waarmee slaven uit het zuiden ontsnapten naar het noorden (fraai beschreven in het boek van Colson Whitehead). Het lome platteland blijkt allesbehalve onschuldig.

null Beeld

Lisa Gardner
Als je me ziet
Cargo; 432 blz. € 20,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden