RecensieJeangu Macrooy
In Afas Live geeft Jeangu Macrooy je het gevoel dat je even in zijn hoofd woont
Saskia Bosch
Pop
Jeangu Macrooy
★★★★☆
“Hij neemt het initiatief, dan moet je dat ook ondersteunen en erheen gaan.” Fred Hietbrink en Fred Helmstrijd zijn zaterdag naar een van de huiskamerconcerten van Jeangu Macrooy in Afas Live gekomen. De Songfestivalfans hebben niet lang getwijfeld of ze weer een concert zouden bezoeken. “Want als het niet veilig was, zou het niet worden georganiseerd.”
Samen met enkele tientallen andere concertgangers wonen ze het eerste van drie kleinschalige concerten van Macrooy bij. De bezoekers kunnen de bovenzaal van de Amsterdamse Afas Live in alle rust betreden via de vip-ingang. Eenmaal binnen staan er om de paar stappen zuilen met handgel en in de zaal zitten de muziekliefhebbers in comfortabele fauteuils op zeer ruime afstand van elkaar.
Terugblik op tumultueuze maanden
Bij aanvang van het eerste optreden in Afas Live sinds de lockdown blikt ook de zanger, die Nederland had moeten vertegenwoordigen op het geannuleerde Eurovisie Songfestival, terug op de tumultueuze afgelopen maanden. “Eerst was er corona en toen ging het Songfestival niet door. En vervolgens werden we wakker geschud door het politiegeweld in Amerika. Weer. Waarom doet dat me zoveel? Omdat ik mezelf zie, als ik zie dat iemand wordt gedood vanwege zijn huidskleur.”
Waarna de 26-jarige zanger het nummer ‘Gold’ inzet. Macrooy schreef het nummer na zijn emigratie van Suriname naar Nederland en beschrijft hoe hij in Amsterdam de rijkdom zag die de koloniën hadden voortgebracht en merkte hoe weinig kennis er in Nederland is over de koloniale periode.
Wendbaar en lyrisch stemgeluid
Het nummer voltrekt zich zaterdag in een welhaast gewijde stilte en het is het eerste van vele nummers waarbij de zanger laat horen dat hij een bijzonder talent heeft om zijn publiek bij de emotionele kladden te grijpen. In Amsterdam brengt hij met zijn band een stijlvolle mix van soul, pop en elektronische muziek en wisselt hij aanstekelijke uptemponummers af met gevoelige ballads.
Het zijn vooral de songs in de laatste categorie die bijblijven. Met herkenbare teksten over de strijd om jezelf te mogen zijn en met zijn wendbare en lyrische stemgeluid, slaagt de zanger er steeds weer in je mee te nemen in zijn gevoelswereld. Vooral bij ‘Tell me father’, waarin Macrooy zijn vader vraagt of hij de man is geworden waar zijn vader op gehoopt had, biedt de zanger een aangrijpend inkijkje in zijn ziel. Een absoluut kippevelmoment, dat duidelijk maakt dat Jeangu Macrooy een van die zeldzame zangers is die je het gevoel kan geven dat je even in zijn hoofd woont.
Lees ook:
Jeangu Macrooy: De hoop en dankbaarheid die in geloof zitten, vind ik heel mooi
Singer-songwriter Jeangu Macrooy tourt de komende maand door kerken in Nederland. Zonder zijn band, met zijn gitaar en zijn liedjes.