null Beeld

FilmrecensieAdieu les cons

In ‘Adieu les cons’ ligt het accent op de tragedie, maar het is de komedie die je verleidt

Ronald Rovers

Adieu les cons
Regie: Albert Dupontel
Met Virginie Efira, Albert Dupontel, Nicolas Marié
★★★

Tragikomedie is net niet het juiste woord voor deze komische Franse tragedie. Het accent ligt op de tragedie maar het is de komedie die je verleidt en mee het verhaal in neemt.

Adieu les cons, wat zoveel betekent als ‘De groeten, idioten’ draait om Suze Trappe, een vrouw die veel te jong te horen krijgt dat ze zal sterven aan een auto-immuunziekte: als kapster heeft ze te veel haarlak ingeademd. Maar voordat ze sterft, wil ze het kind zien dat ze onder dwang van haar ouders op vijftienjarige leeftijd moest afstaan.

De bureaucratie weigert mee te werken, maar het toeval wil dat een automatiseringsgenie dat op het punt staat ontslagen te worden, in een naastgelegen kantoortje net zelfmoord probeert te plegen als Suze langskomt. Enfin, hij verklungelt het, van het een komt het ander en samen met een blinde charmeur gaan Suze en deze Jean-Baptiste op zoek naar Suzes zoon.

Virginie Efira en Albert Dupontel in ‘Adieu les cons’ Beeld
Virginie Efira en Albert Dupontel in ‘Adieu les cons’

Hun niet al te ingewikkelde reis hangt iets te veel van toevalligheden aan elkaar om geloofwaardig te zijn, maar tegelijk heeft de tocht iets van een odyssee langs de kwetsbaarheid van het leven.

In een mooie scène waarin ze op zoek zijn naar een adres, wordt Suze door de blinde Serge door een buurt geloodst, maar afgezien van de naam van een café blijkt elk oud gebouw uit zijn geheugen vervangen door keurig anonieme nieuwbouw. Dat besef van vergankelijkheid is wat Adieu les cons z’n kracht geeft. De regie is van Albert Dupontel, die ook de rol van Jean-Baptiste speelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden