null Beeld
Beeld

RecensieBoeken

Iemand zal het einde van ‘De Jachtpartij’ niet overleven, maar wie?

Een reünie van studievrienden in een afgelegen lodge in besneeuwd Schotland blijkt geen goed idee.

Monique de Heer

Klinkt hartstikke leuk: met negen vrienden de jaarwisseling vieren in een afgelegen lodge in Schotland. Op de boodschappenlijstjes staan oesters, truffels en champagne. De trein naar Schotland heeft Londen nog niet verlaten of de eerste fles wordt al opengetrokken. De eerste irritaties zijn er ook snel. Er is een plek te weinig beschikbaar in de coupé. Wie offert zich op?

De meeste deelnemers aan het reisje hebben een carrière opgebouwd. Toch valt iedereen al snel terug in de oude rollen die ze tijdens de studie hadden. Miranda de schoonheid en altijd haantje de voorste, Katie haar beste vriendin, de grijze muis, Emma de nieuwelinge, Samira de kersverse moeder. Mark, nog altijd verliefd op Miranda, maar inmiddels getrouwd met Katie en Julien, Miranda’s man, de eeuwige ritselaar. Foley vertelt het verhaal door de ogen van de vrouwen in de groep en Doug, de jachtopziener die samen met de beheerster op het terrein woont.

De lodge blijkt veel afgelegener dan gedacht. Er is geen wifi en het dichtstbijzijnde dorp is ver weg. Dapper probeert de groep zich erdoorheen te slaan, vooral met veel drank.

Uit elkaar gevallen vriendengroep

Vanaf bladzijde 1 weet de lezer dat een van de gasten het verblijf niet zal overleven. Maar wie? De constructie en setting krijgen iets Agatha Christie-achtigs. Maar de lodge is modern en helemaal van glas waardoor de gasten ’s avonds in het licht zitten ‘als insecten in een potje’. De dode wordt op Nieuwjaarsdag gevonden door de beheerster van de lodge. Zij en de jachtopziener vormen ook een vreemd stel. Wat doen die mensen daar eigenlijk in de wildernis?

Het uitje van de negen vrienden is een traditie, maar dit jaar voelt iedereen meer dan ooit dat het voorbij is, dat het halsstarrig vasthouden aan oude vriendschap geen zin meer heeft. Er vallen namelijk nog wat rekeningen te vereffenen. Het oprakelen van anekdotes over wat ze samen hebben meegemaakt, wordt steeds pijnlijker. Op de trein naar huis, denk je dan al snel, maar dat gaat niet, want een dikke sneeuwlaag heeft Schotland bedolven.

Zich pijnlijk bewust hiervan probeert iedereen de stemming er maar in te houden. Emma bereidt enorme maaltijden, Samira stort zich op de baby en de rest werkt de ene fles drank na de andere naar binnen. En dan moet het nog Oudjaar worden. Omdat niemand weet hoe ze de avond moeten vullen, stelt Samira voor om een spelletje truth or dare te spelen. Geen goed idee.

Oordeel: mooi opgebouwd, spannend en origineel.

null Beeld
Beeld

Lucy Foley
De jachtpartij
Vert. Ans van der Graaff
De Boekerij; 351 blz. € 19,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden