null Beeld

De PodcastVoetbal

Iedereen z’n eigen voetbalpodcast, tot ver in de Portugese derde divisie

Eric de Jager

Ooit begonnen televisie en radio met voor- en nabeschouwingen op voetbalwedstrijden, die evolueerden tot populaire kletsprogramma’s als Voetbal Inside en Studio Voetbal. Waarom sloeg dat aan? Nou, iets vinden van de favoriete vrijetijdsbesteding van Nederland: dat wil ­iedereen wel. En dus doet iedereen dat nu ook. Het ideale medium daarvoor is de podcast. Technisch eenvoudiger dan video en in al zijn lichtheid beter te verteren dan het geschreven woord.

Begin dit jaar organiseerde Total Football Fest de eerste voetbalpodcastawardshow. Om aan te geven hoe populair het genre is: er waren 54 genomineerden, en dat is nog maar het topje van de ijsberg.

In grove lijnen zijn de voetbalproducties te verdelen in twee categorieën. De clubpodcasts en de algemene podcasts. Daarbinnen heb je dan weer de professionele voetbalvolgers en de fans. Hoewel de clubedities vooral interessant zijn voor een beperkt publiek, blinken ze steeds vaker uit in zelfspot. En daarmee zijn ze af en toe ook leuk voor supporters van de tegenpartij. Bijvoorbeeld als Mario Been in zijn belrubriek voor Feyenoord-podcast Dick voor mekaar antwoordt op de vraag hoe de Rotterdammers Ajax moesten tegenhouden: ‘Twee keepers opstellen’.

Voor een breder publiek zijn de podcasts die niet aan een club hangen geschikter. Maar ook daarin is de keuze reuze. Je hebt de goed geïnformeerde professionele voetbalvolgers die het spel en de knikkers serieus bespreken voor de NOS, ESPN en sportkranten als het AD of De Telegraaf. Die laatste is vooral heerlijk als je van zure beschouwingen houdt, de eerste als je voetbal écht heel erg ­serieus neemt.

De sport met gepaste afstand bekijken

Dan zijn er de voetballiefhebbers die ogenschijnlijk maar wat aanrommelen. Die schijn ligt vooral in het feit dat ze dol zijn op randzaken, want over de inhoud is wel ­degelijk nagedacht. FC Afkicken, de Cor Potcast, de Hand van Godcast, Neutrale Kijkers: ze bekijken de sport met gepaste afstand. Bij de Cor Potcast is dat extra knap, omdat die gemaakt wordt door de profvoetballers Thomas Verhaar, Maarten de Fockert en Bart Vriends. De losse benadering van dit soort podcasts laat ruimte voor relativering. Een deel van de zendtijd kan zomaar opgaan aan de verbouwing van de ene gastheer of de chagrijnige katten van de andere. Als het wél over voetbal gaat, zijn het de niet-alledaagse onderwerpen die het verschil maken. Wat is er mooier voor de echte liefhebber dan de Neutrale Kijkers ­volgen in het doolhof van de Portugese derde divisie? Of anderhalf uur blinde woede in de thema-uitzending ‘De meest gehate voetballers’ van de Hand van Godcast. Het zijn deze podcasts die het tribunegevoel het beste benaderen.

De beste podcasts uit binnen- en buitenland, voor u beluisterd en gerecenseerd door de redactie van Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden