Boekrecensie

Iedereen haat Olive Collins

Jo Spain

De Ierse thrillerschrijfster Jo Spain situeert haar laatste boek in een exclusieve woonwijk bij Dublin.

Zes jaar geleden was de Ierse Jo Spain nog politiek adviseur van Sinn Féin, maar ze liep vast in een baan die 24 uur paraatheid vroeg. Spain besloot een thriller te schrijven en stuurde ’m op naar een Ierse bestsellercompetitie. Haar boek won en werd een bestseller. Inmiddels is haar zesde thriller uit. Eén daarvan, ‘Taken Down’, gaat over het nieuwe Ierland waar huisbazen en criminelen het op kwetsbare asielzoekers hebben voorzien. Het is inmiddels verfilmd als zesdelig tv-drama. Zelf opgegroeid in een arm deel van Noord-Dublin is dat sociale bewustzijn een deel van haar, zei Spain tegen de Irish Times bij het verschijnen van haar laatste thriller ‘Iets te verbergen.’

Spains werk heeft vaak een politieke ondertoon, maar ‘Iets te verbergen’ heeft die niet. Het verhaal speelt zich af in een nieuwe, exclusieve gated community. Dat maakt het volgens Spain spannender, zegt ze in hetzelfde interview: in Belcamp, waar haar jeugd zich afspeelde, waren alle armoede- en drankproblemen voor iedereen zichtbaar, hier moet je eerst stevig aan de keurige façades krabben voor je het vuil tegenkomt.

Dat vuil is rijkelijk voorhanden in Withered Valley, de ‘Verdorde Vallei’ zoals de wijk cynisch genoeg is gedoopt. De bewoners hebben zoveel geheimen dat ze door de raamsponningen naar buiten kieren. Wat te denken van de heftige pornoverslaving van George, mislukte zoon van een succesvolle vader? Of de escapades van womanizer Ron die het zowel met zijn alleenstaande overbuurvrouw Olive doet als met de getrouwde Chrissy? Waarom kwamen de nerveuze Alison en haar dochter Holly eigenlijk naar de Valley? En dan zijn er nog Ed en Amelia, op het oog een keurig echtpaar dat op onverkwikkelijke wijze het familiekapitaal naar zich toeschoof – als we Olive mogen geloven.

Ik-perspectief van een onbetrouwbare, dode vertelster 

Het begint allemaal met de vondst van het lichaam van deze Olive Collins, de buurvrouw van begin vijftig die drie maanden dood in haar huis lag, terwijl geen van de buren ooit eens op het idee kwam poolshoogte te nemen. Ze zat in haar stoel, overleden aan een hartstilstand door koolmonoxidevergiftiging.

Moord of zelfmoord? Er is met de boiler geknoeid, zoveel is duidelijk. Stukje bij beetje blijkt dat bijna iedereen in het wijkje reden had om een gloeiende hekel aan de manipulatieve en weinig empathische Olive te hebben.

Olive vertelt zelf in de afwisselende hoofdstukken als enige vanuit ik-perspectief haar relaas, en dat geeft de vertelling een lekkere en licht absurde lading: een volkomen onbetrouwbare, reeds dode vertelster.

Een boek voor langs het zwembad

Ondertussen graven we steeds dieper in de levens van de buren, ook door de gesprekken die rechercheurs Frank (knorrig, kort voor zijn pensioen) en Emma (jong, ambitieus en getraumatiseerd) met alle buurtgenoten voeren.

Zoals het zwarte, Brits-Nigeriaanse echtpaar Lily en David. Hij is een beurshandelaar die de streng veganistische levensstijl van zijn vrouw kopieert, wat haar weer mateloos irriteert. Maar dat Olive haar licht autistische zoon Wolf stiekem vlees voert als hij bij haar op bezoek komt, dat maakt Lily woedend. Op een kwade dag slaat ze Olive keihard in het gezicht.

‘Iets te verbergen’ (het Engelse ‘Dirty Little Lies’ is smeuiger) is een echte whodunnit met meerdere potentiële daders, een lijk en een onverwachte ontknoping op ongeveer de laatste pagina. Je wilt weten hoe het afloopt. En dat is een prima uitgangspunt voor een boek voor langs het zwembad, in het zand of op een berg.

Oordeel: prima, licht absurde whodunnit.

Jo Spain
Iets te verbergen
De Fontein: 336 blz. € 19,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden