null Beeld

BoektipThriller

Hoezo naakt en dood in de sneeuw?

Monique de Heer

Pas toen Dröfn zo verkleumd was dat ze de kou niet meer kon voelen, ­bedacht ze in een van haar laatste heldere momenten dat het allemaal was begonnen met de rivaliteit tussen haar man Tjörvi en Bjólfur, de man van haar vriendin Agnes. Maar dan is het voor haar al te laat.

Een reddingsteam wordt uitgezonden naar een afgelegen gebied om naar vier verdwenen wandelaars te zoeken. Het duurt niet lang voor ze Dröfn en haar reisgenoten vinden.

Ze zijn doodgevroren, maar het is vreemd. De lijken liggen ver uit elkaar en zijn bijna naakt. Wat bezielde de twee echtparen om in de koudste ­periode van het jaar de bergen in te gaan. En waar zijn hun kleren?

Succesvolle jonge IJslanders

De vier vrienden waren een typisch voorbeeld van succesvolle jonge IJslanders. Alle vier knap, met prachtige banen, fraaie huizen, veel geld, veel gereis. Als ze in een kroeg een man ontmoeten die onderzoek gaat doen in de bergen, begint het opbieden van de twee mannen; de een kan toch niet onderdoen voor de ander. Kort daarop vertrekken ze naar de bergen, in peperdure outdoor-uit­rusting, zich verheugend op spec­taculaire Instagram-plaatjes.

Sigurdardóttir laat goed zien hoe de virtuele wereld hun blik heeft vertroebeld. De jongeren wanen zich onoverwinnelijk, ook in de onbarmhartige natuur.

Sigurdardóttir vertelt tussendoor nog meer verhalen, over een kinderschoentje dat opduikt in een tuin, over een gat in de rotskust dat zelfmoordenaars trekt. Het levert een sfeervol en spannend boek op. Als op het einde de verhaallijnen bij ­elkaar komen blijkt er een ijzingwekkende verklaring te zijn voor alle ­doden in de sneeuw en blijf je als ­lezer beduusd achter.

null Beeld

Yrsa Sigurdardóttir
De prooi
Vertaald uit het IJslands door Willemien Werkman
Cargo; 363 blz. €21,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden